V&F: Belokranjski gasilci prebedeli še eno noč na Krasu

0
1047

Razmere na goriškem Krasu, kjer so se v preteklih dneh borili z največjim požarom v Sloveniji do zdaj, so stabilne. Na požarišču je ponoči ostalo 139 gasilcev belokranjske gasilske regije, so napovedali v regijskem štabu Civilne zaščite za Severno Primorsko. Po kratkem premoru so se belokranjski gasilci v ponedeljek vnovič vrnili na območje največjega požara v zgodovini Slovenije. Podobno število naj bi jih bilo tudi v torek čez dan. Takrat so sicer napovedane tudi padavine, vendar se bojijo, da ne bodo prinesle takšnega učinka, kot si želijo.

Veter bo spreminjal smeri. Nekateri vetrovi bodo v prid gasilcem, drugi ne. V času, ko bo padal dež, bo s hitrostjo približno 50 do 60 kilometrov na uro pihal severnik, je povedal  vodja izmene Sebastjan Kozar. “Pripravljeni moramo biti na vse,” je poudaril.

V največjem požaru v zgodovini Slovenije je v osmih dneh pogorelo skoraj 4000 hektarov površin, od tega preko 90 odstotkov v občini Miren-Kostanjevica. Po besedah župana Mauricija Humarja to predstavlja okrog 40 odstotkov občinskega ozemlja.

Matjaž nam je poslal fotografije belokranjskih gasilcev, ki so tako še eno noč prebedeli na Krasu. Tokrat je bilo manj peklensko, a vseeno še vedno zelo aktivno. Srečno, uspešno in varno.