V&F: Najboljši pasoš praznuje. Zdaj še Metliček

0
249

Ste vedeli, da imajo Belokranjci najbolj prijazen potni list na svetu? Danes mineva natanko tri leta od osamosvojitve Svobodnega belokranjskega ozemlja. In ob praznovanju so na vstopni-turistični carini, v gostilni Badovinac, na Jugorju, pripravili slovesnost in ob tej priložnosti predstavili tudi svoje protokolarno vino-Metliček. Slovesnost se je udeležilo veliko ljudi, ki imajo najboljši potni list. Številni iz oddaljenih dežel pa žal danes niso uspeli prisostvovati na prireditvi.

Nekaj strokovno enoloških in kulturnih kapljic o belokranjskih vinih je s svojim bogatim znanjem postregel dr. Julij Nemanič. Pri predstavitvi je sodelovala tudi aktualna kraljica metliške črnine, Jana Štajdohar, alfa in omega Bele Krajine-Toni Gašperič in najboljši ‘carinik’ na svetu-Peter Badovinac. Dogodka, ki je bil več kot odličen primer kulinaričnega-carinskega nadzora brbončic, so se udeležili tudi nekateri ‘konzuli,’ ki Svobodno belokranjsko ozemlje več kot odlično predstavljajo izven meja.

Namen ideje, ki se je pred tremi leti uresničila, je popestriti belokranjsko turistično ponudbo in jo narediti še bolj mikavno, zabavno, duhovito. Poleg pasoša so izdali tudi vinojeto, ki je obvezna tako na “belokranjskih vinskih, asfaltiranih in jebela cestah kot tudi v tunelu pod Gorjanci, ki bo zgrajen leta 2042”, kot je mogoče prebrati na vinojeti. Pregovorno radodarni Belokranjci pa nudijo z vinojeto tudi 50 odstotni popust na vseh brezplačnih parkiriščih v Beli krajini.

S pasoši pa lahko uveljavljate popuste pri hrani, pijači in prenočiščih v belokranjskih lokalih, ki so vključeni v projekt in imajo na svojih lokalih tudi tipične oznake.