V&F: Cerar obiskal svetle in temnejše točke Dolenjske

V&F: Cerar obiskal svetle in temnejše točke Dolenjske

-
0 733

Če pogledamo današnje politično dogajanje, je Slovenka z ameriškim potnim listom, Melanija Trump, soproga novega ameriškega predsednika, povsem zasenčila ostalo politično dogajanje po svetu in pri nas. Medtem ko se poslanci pri nas v teh dneh ukvarjajo z interpelacijami in ko se ministri Cerarjeve vlade branijo in ukvarjajo z nezadovoljnimi delavci, se Cerar s svojo delegacijo zadnja dva dneva mudi na JV Slovenije.

In med svetlejšimi točkami obiska je zagotovo podjetje M TOM iz Mokronoga, ki so ga delavci nekdanjega podjetja v regiji, ki je propadlo, sami ustanovili, začeli s pridnim delom in že žanjejo uspehe. Gre za zelo redko in uspešno zgodbo podjetništva v Sloveniji.

Vlada bo storila vse za uravnoteženje razvoja v jugovzhodni Sloveniji, je po delovnem posvetu o tem, kako zmanjšati razkorak v razvitosti znotraj jugovzhodne Slovenije, dejal premier Miro Cerar.

Vladna ekipa s premierjem Mirom Cerarjem se je na gradu Otočec sestala na delovnem posvetu ob obisku jugovzhodne Slovenije, ki ga bodo zaokrožili z Regionalnim razvojnim dialogom za jugovzhodno Slovenijo v novomeški Športni dvorani Leona Štuklja.

Po Cerarjevih besedah jugovzhodna Slovenija ni enotni geografski pojem, hkrati pa tudi ni povsod enako razvita, saj so določena območja kot Pokolpje, ob tem, da je ožji del Dolenjske izjemno gospodarsko uspešen, močno podhranjena. Hkrati je ocenil, da tamkajšnji gospodarski razvoj šepa, zaposlenost pa je prenizka.

Za ureditev takšnega stanja je premier Cerar navedel izboljšanje prometne infrastrukture in oskrbe z elektriko na določenih območjih, vlada pa bo v prihodnjih mesecih in letih izvajala intenzivne korake v smeri ceste tretje razvojne osi in prenove cest ter drugih infrastrukturnih objektov.

Glede regijskega gospodarstva je Cerar napovedal še prizadevanje za subvencije, za nadaljnje izvrševanje razvojnega programa Pokolpje do leta 2020, za kar vlada namenja več kot 40 milijonov evrov, medtem ko za infrastrukturne projekte v omenjenem obdobju namenja več kot 150 milijonov evrov.

Obisk romskih naselij
Premier Cerar se je odpravil v Škocjan in Dobruško vas, kjer so mu predstavlili reševanje romske tematike v tamkajšnji občini in sožitni projekt Skupaj.

Obisk je Cerar nadaljeval v mokronoškem podjetju M Tom, nato pa bo skupaj z ministrom za infrastrukturo Petrom Gašperšičem in ministrico za finance Matejo Vraničar Erman obiskal novomeški Revoz, pred večernim skupnim srečanjem pa se bo še sam udeležil odprtja prizidka novomeškega srednješolskega centra.

(mmc)