V&F: Dedki, a še vedno igrivi – Fantje z vseh vetrov

0
967

Pa čeprav so to danes že dedki, ampak njihova glasba, ustvarjanje narodno – zabavne glasbe je pustila velik pečat pri poslušalcih, tako na Dolenjskem kot po vsej Sloveniji. Večglasno petje in vrhunsko igranje na instrumente je ansambel postal večen v tem prostoru. Da je ansambel, še danes, pa čeprav je v Sloveniji malo morje ansamblov in skupin, še vedno vroč, priča koncert v novomeški Športni dvorani Marof, ki je bila do zadnjega kotička polna. In tisti, ki ste bili tam pravite, da je bilo odlično in občudovanja vredno, da fantje, pa čeprav zdaj že dedki, izžarevajo neverjetno energijo in seveda odlično glasbo.

Ansambel Fantje z vseh vetrov je bil trio z diatonično harmoniko in večglasnim fantovskim sestavom. Nastal je leta 1979 iz glasbenikov, ki so (vsaj večina) že nastopali v različnih glasbenih skupinah in imeli veliko izkušenj. Ansambel je dobil ime leta 1968, ko so Tone Rus, Franci Pupis in Franc Kramer nastopili na prvem ptujskem festivalu in se s skladbo Pridi, moj fant Francija Pupisa in Franca Kramerja uvrstili v finale.

Leta 1969 so pri produkciji RTB skupaj posneli malo ploščo z naslovom Na Otočcu. V javnosti so se predstavili leta 1980 na števerjanskem festivalu in takoj prejeli prvo nagrado za najboljšo izvedbo.

Ustanovni člani Fantov z vseh vetrov so bili: Vlado Matkovič (harmonika), Jože Dobovšek (basovska kitara), Branko Cekuta (ritemska kitara) ter pevci Tone Rus (prvi tenor), Franci Pupis (drugi tenor), Franc Kramer (prvi bas) in Mišo Perozzi (drugi bas).

Ansambel je doživel le dve kadrovski spremembi. Po osmih letih je Toneta Rusa zamenjal Primož Berus (prvi tenor), pokojnega kitarista Branka Cekuto pa po enajstih letih sodelovanja Marjan Luzar.

Avtorji glasbe in besedil za zasedbo so bili: Franci Pupis, Franc Kramer in Tone Rus, avtor vseh instrumentalnih skladb pa Vlado Matkovič.

Ustvarili so kakih sto izvirnih skladb. Uspešnice pa so Te domače viže, Sosed, dober dan, Tam smo doma, Vzemi si čas, Vrni se domov, Ne pozabi domovine, Zadnji pletni dan, Reka ve le za svojo pot, Nocoj ga pijemo idr.