petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoV&F: Dobra zgodba iz Višnje Gore

V&F: Dobra zgodba iz Višnje Gore

Danes je Občina Ivančna Gorica pripravila novinarsko konferenco, na kateri so bila predstavljena izvedena dela in finančno poročilo o porabi zbranih sredstev požara v Višnji Gori. Novinarska konferenca je potekala na ploščadi v mestnem jedru Višnje Gore, kjer je januarja večji požar popolnoma uničil ostrešja treh stanovanjskih stavb, v katerih je brez strehe nad glavo ostalo enajst ljudi.

Naj spomnimo, da se je požar zgodil 28. januarja 2021 v razsežnosti, ki ga v občini Ivančna Gorica ne pomnimo. Z obsežnim požarom se je več ur spopadalo devet prostovoljnih gasilskih enot iz občine Ivančna Gorica, dodatno delo pa jim je oteževal močnejši veter. Požar se je zaradi neugodnega vremena razširil na tri hiše, ki imajo skupno ostrešje in zidove, kar je tipično za gradnjo objektov v starem mestnem jedru. Bistveno hujše oziroma tragično bi se končalo, če bi do vžiga prišlo v nočnih urah, saj je močan veter že tako oteževal delo več kot 100 gasilcem iz Gasilske zveze Ivančna Gorica. Kljub hitremu posredovanju je gasilcem uspelo požar omejiti na tri stavbe, lahko pa bi se zgodilo, da bi se v nočnih urah požar razširil čez celotno mestno jedro.

Župan Dušan Strnad je na novinarski konferenci povedal: »Na tem mestu naj povem, da sem danes eden izmed najbolj veselih ljudi. To pa zato, ker nam je skupaj uspelo narediti, kar se je še pred mesecem dni zdelo nemogoče. Na objektih je v celoti obnovljeno ostrejše, ki je že prekrito s kritino. Stene zidov so statično pregledane in toliko varne, da se lahko nadaljujejo dela znotraj objektov. Vsekakor delo danes ni končano. Čaka nas še veliko trdega dela, tako nas kot lastnike hiš, da se bodo stanovalci v bližnji prihodnosti že lahko vrnili v svoje domove.

Večja delovna akcija je stekla že dan po požaru, odprt pa je bil tudi TRR račun Krajevne skupnosti Višnja Gora za zbiranje sredstev ob požaru. Poleg številnih prostovoljcev in gasilcev, je na pomoč priskočilo veliko podjetij, sosednje občine in razne organizacije. Organiziranih je bilo tudi nekaj humanitarnih dogodkov za zbiranje sredstev. Do danes je zbranih 72.000,00 evrov, kar pomeni, da smo tudi ob tem dejanju stopili skupaj. Poudaril je še, da zbranih sredstev ni dovolj, saj je ocenjena vrednost popravila preko 100.000,00 evrov. Razliko bo pokrila Občina Ivančna Gorica iz sredstev proračunske rezerve. Omenil je še dobro sodelovanje z Območnim združenjem Rdečega križa Grosuplje in Zavodom za varovanje kulturne dediščine, saj je mestno jedro zaščiten kulturno-zgodovinski spomenik. Tukaj je potrebno povedati, da tega ne bi bilo možno storiti, če ne bi naleteli na izjemen posluh lokalnih podjetij in ekipo izvajalcev za ostrešja Podjetje Mehlin, ki je v težkih vremenskih razmerah v rekordnem času postavilo novo ostrešje.

Župan je zaključil z zahvalo: »Naj se še enkrat zahvalim vsakemu gasilcu posebej, ki so v tistih zahtevnih razmerah priskočili na pomoč. Delo so opravili strokovno in zopet se je pokazalo, da se vsak vložen evro v gasilstvo večkratno povrne«.

Poveljnik Civilne zaščite Občine Ivančna Gorica Jože Kozinc je povedal, da je Štab civilne zaščite povezovalni člen med gasilci, občino, krajani in izvajalci del. »Lahko rečem, da je zgodba iz Višnje Gore primer dobre prakse, kako pomagati sočloveku v nesreči. Če ne bi takoj začeli s sanacijo, tega danes ne bi bilo možno pokazati. Ko se ogenj ohladi, se ohladi tudi srce«, je vidno ganjen zaključil Kozinc.

Zahvali se je pridružil tudi predsednik Sveta Krajevne skupnosti Višnja Gora Janko Zadel. Povedal je, da je starodavno mestno jedro v Višnji Gori pokazalo svoje razsežnosti nevarnosti sploh pri morebitnih požarih. Ob tej priložnosti se je zahvalil vsem meščanom, ki so priskočili na pomoč takrat kot je bilo to najbolj potrebno.

Novinarsko konferenco je vodil Tomaž Smole, podžupan Občine Ivančna Gorica. Dogodek je potekal v skladu s priporočili in navodili NIJZ in ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom Covid-19.

(tekst &

foto: Gašper Stopar)

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča