V&F: Dve leti od katastrofe s točo velikanko

0
625

Mineva natanko dve leti, ko je JV Slovenije prizadelo silovito neurje s točo. Najhuje je bilo nekaj po 16. uri, ko je toča velikanka, najverjetneje največja do sedaj na območju Slovenije, prizadela občini Črnomelj in Semič. Nastala je ogromna materialna škoda, saj so bile uničene številne strehe na zgradbah, vozila in ostala infrastruktura, na njivah, sadovnjakih, vinogradih ni ostalo nič. Slovenski gasilci so se takrat spet izkazali, saj so iz vse Slovenije prihiteli na pomoč v Belo krajino pri odpravljanju in saniranju nastalih razmer.

Takratno poročilo Regijskega centra za obveščanje:

Močno neurje s točo

Občina Črnomelj

8. 6. 2018 okoli 16.16 se je v občini Črnomelj razbesnelo močno neurje s točo. Toča, debela kot jabolko, je pustošila v naseljih Obrh pri Dragatušu, Breznik, Tanča Gora, Sela pri Dragatušu, Dragovanja vas, Kanižarica, Blatnik, Dobliče, Zajčji Vrh, Jelševnik, Stražnji Vrh, Talčji Vrh, Rodine, Sela pri Otovcu, Lokve, Otovec, Rožanec, Petrova vas, Mihelja vas, Ručetna vas, Dolnja Paka, Svibnik, Grič pri Dobličah in v mestu Črnomelj. V Črnomlju je bilo najhujše v naselju Čardak.

Neurje s točo je razkrilo in razbilo strehe na srednji šoli Črnomelj, osnovni šoli Loka, zdravstvenem domu Črnomelj, domu starejših občanov Črnomelj, kulturnem domu Črnomelj, vrtcu Čardak, policijski postaji Črnomelj in osnovni šoli Vinica.

Poškodovane so strehe podjetij v Poslovni coni Tris, Paklog, PSC Stepan, avtohiše Vrtin, Akrapovič, Livar, pekarna Presta, Drogerie Markt, Polycom in še nekaterih drugih.

Škoda je nastala tudi na praktično vseh strehah večstanovanjskih objektov v Kanižarici in mestu Črnomelj. Zaradi razbitih streh je voda zalivala stanovanja v zgornjih nadstropjih. Poškodovane, razbite in razkrite so strehe številnih stanovanjskih hiš in gospodarskih poslopij.

Zaradi izredno debele toče so poškodovana vsa zunaj parkirana vozila, razbita stekla, poškodbe na pločevini.

Toča je povsem uničila poljščine, sadno drevje, vinograde, škoda je v gozdovih, poškodovana je infrastruktura.

Za odpravo posledic neurja je bil aktiviran Štab CZ Občine Črnomelj. Gasilcem Gasilske zveze Črnomelj so prišla na pomoč tudi društva Gasilske zveze Metlika, v odpravljanju posledic neurja je sodelovalo 350 gasilcev, delavci Cestnega podjetja Novo mesto in Elektra Ljubljana. Sodelovala je županja Občine Črnomelj in zaposleni v občinski upravi. V odpravljanje posledic neurja so se vključili številni zaposleni v podjetjih in občani. Pomoč občini Črnomelj so ponudile sosednje regije. Predstavnika Izpostave URSZR Novo mesto sta v Črnomelj odpeljala folijo za prekrivanje poškodovanih streh in si na terenu ogledala razdejanje po toči.

Po oceni županje Občine Črnomelj in Štaba CZ Občine Črnomelj je poškodovanih več kot 400 različnih objektov. Štab je prejel več kot 500 klicev za pomoč. Odpravljanje posledic neurja in ocenjevanje škode se bo nadaljevalo še v prihodnjih dneh.

Občina Semič

8. 6. 2018 ob 16.18 je osrednji in severozahodni del občine Semič prizadelo močno neurje s točo in vetrom. Gasilci PGD Semič, Kot-Brezje, Štrekljevec, Gradnik, Stranska vas, Rožni dol, Črešnjevec in Krvavčji Vrh so pomagali pri pokrivanju razkritih in poškodovanih streh na več kot štiridesetih objektih, stanovanjskih hišah in gospodarskih poslopjih ter pri črpanju vode na zalitih cestah. Toča, ponekod debela kot kurje jajce, je uničila večino poljščin, sadnega drevja in vinogradov. Najhujše je bilo v naseljih Semič, Starihov Vrh, Nestoplja vas, Lipovec in Vrčice. V sanaciji posledic neurja je sodelovalo 76 gasilcev Gasilske zveze Semič. Škodo po neurju bodo ocenile pristojne službe.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj