V&F: Eden najbolj ogroženih še živi na Dolenjskem

0
1939

Še ena vesela novice, za vse, ki imamo radi naravo. V Sloveniji v naravi najdemo tri domorodne vrste potočnih rakov — jelševca, koščaka in koščenca, ob njih pa še signalnega raka, ki je tujerodna vrsta. Pred 140 leti, pred pojavom račje kuge, so bili raki v slovenskih vodah pogosti, jelševec pa je imel tudi velik gospodarski pomen. Še posebej tisti iz reke Krke so bili zelo iskani na dunajskih tržnicah in cenjeni na dunajskem cesarskem dvoru.  Ampak v Slatenskem potoku, ob Sotočju treh studencev na Velikem Slatniku, kjer smo v zadnjih letih prav tako poredko opazili rake, glede na minula leta, pa je Mirko danes opazil raka koščaka. Koščak je ena najbolj ogroženih evropskih vrst rakov deseteronožcev in je tudi v Sloveniji uvrščen na seznam zavarovanih živalskih vrst.

Koščak je pri nas pogostejši od jelševca. Največkrat živi v majhnih, tudi zelo plitvih, gozdnih potokih. Je značilen predstavnik mrzlih in hitro tekočih potokov in rek, saj mu težji in trdnejši oklep omogoča preživetje v močnejšem toku kot jelševcu. Izogiba se močno prodonosnim in hudourniškim potokom ter stoječim vodam.
Običajno živi na višjih nadmorskih višinah kot jelševec. V redkih primerih, ko ga najdemo skupaj z jelševcem, koščak izbere skalnato dno, kjer se skrije v luknje pod kamni, jelševec pa peščeno, v katerega se zakoplje.

Koščak je precej manjši od jelševca – njegova telesna dolžina redko preseže 10 cm. Telo je običajno rjavih barv, spodnja stran škarij pa svetla, ponavadi rjavkasto obarvana in nikoli rdeča. Doživi lahko 8 let.

Koščak je razširjen od Nemčije do Makedonije in od Španije do Romunije. Nikoli ga niso gojili, zato sklepamo, da je njegova razširjenost v Sloveniji naravna. Ni izključeno, da so ga ponekod naselili skupaj z jelševcem,
vendar so jelševce prenašali predvsem iz stoječih voda, kjer koščaka ne najdemo.

(vir:  Potočni raki Slovenije: razširjenost, ekologija, varstvo. Življenje okoli nas. Besedilo: Marijan Govedič)

(foto in video: Mirko Novak)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj