V&F: Hekerji zaustavili Revoz, strokovnjaki hekerje

0
5507
FOTO: DOLENJSKANEWS/tako je videti izsiljevalski virus

Širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, je ustavljena, je sporočil vodja nacionalnega odzivnega centra SI-CERT Gorazd Božič. Po svetu so zabeležili 91.000 kibernetskih napadov, od tega osem v Sloveniji. Podatki sicer še niso končni, vsem uporabnikom Windows sistema pa svetuje takojšnjo nadgradnjo sistema.

Kot je pojasnil Božič, so se na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT takoj po odkritju napadov povezali s centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe.

Iz številnih držav po svetu poročajo o kibernetskih napadih z izsiljevalskim virusom. Samo ponoči naj bi bilo več kot 100.000 napadov. Izvedeli smo, da so hekerji napadli tudi novomeški Revoz. Po naših neuradnih podatkih so v nočni izmeni naredili samo 10 vozil, sicer jih 160. Številni pa danes niso prišli na delo, ker so jih po naših informacijah obvestili, da je zaradi kibernetskega napada proizvodnja zaustavljen. Vprašanje smo naslovili na pristojne v Revozu. Vodja službe za odnose z javnostmi, Nevenka Bašek Zildžović, je za Dolenjskenews sporočila:

Potrjujemo, da je v petek, 12.5., ponoči prišlo do težav na določenih delih informacijskega sistema v Revozu, zaradi česar je proizvodnja ponoči zastala, ta tudi v soboto dopoldne še vedno ne obratuje. Težave so bile predvsem na povezavi s Francijo, kjer so se prav tako nekatere Renaultove tovarne soočile z nedelovanjem posameznim podsklopov informacijskega sistema.

V Revozu je mobilizirana ekipa strokovnjakov, ki v sodelovanju s centralnimi službami delajo na odpravi napak. Izgubljene proizvodne količine si bomo prizadevali nadoknaditi po odpravi napak.

Pridobili smo tudi fotografijo izsiljevalskega virusa v Revozu, kjer izsiljevalec zahteva odkupnino za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin v vrednosti 300 ameriških dolarjev. Po treh dneh se sicer ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane, če se odkupnina ne plača.

 

(FOTO: DOLENJSKANEWS)