V&F: Hekerji zaustavili Revoz, strokovnjaki hekerje

35700
5504
FOTO: DOLENJSKANEWS/tako je videti izsiljevalski virus

Širitev izsiljevalskega virusa, ki je prizadel tudi Slovenijo, je ustavljena, je sporočil vodja nacionalnega odzivnega centra SI-CERT Gorazd Božič. Po svetu so zabeležili 91.000 kibernetskih napadov, od tega osem v Sloveniji. Podatki sicer še niso končni, vsem uporabnikom Windows sistema pa svetuje takojšnjo nadgradnjo sistema.

Kot je pojasnil Božič, so se na nacionalnem odzivnem centru za obravnavo incidentov s področja varnosti elektronskih omrežij in informacij SI-CERT takoj po odkritju napadov povezali s centri iz drugih držav in poiskali rešitev za zajezitev okužbe.

Iz številnih držav po svetu poročajo o kibernetskih napadih z izsiljevalskim virusom. Samo ponoči naj bi bilo več kot 100.000 napadov. Izvedeli smo, da so hekerji napadli tudi novomeški Revoz. Po naših neuradnih podatkih so v nočni izmeni naredili samo 10 vozil, sicer jih 160. Številni pa danes niso prišli na delo, ker so jih po naših informacijah obvestili, da je zaradi kibernetskega napada proizvodnja zaustavljen. Vprašanje smo naslovili na pristojne v Revozu. Vodja službe za odnose z javnostmi, Nevenka Bašek Zildžović, je za Dolenjskenews sporočila:

Potrjujemo, da je v petek, 12.5., ponoči prišlo do težav na določenih delih informacijskega sistema v Revozu, zaradi česar je proizvodnja ponoči zastala, ta tudi v soboto dopoldne še vedno ne obratuje. Težave so bile predvsem na povezavi s Francijo, kjer so se prav tako nekatere Renaultove tovarne soočile z nedelovanjem posameznim podsklopov informacijskega sistema.

V Revozu je mobilizirana ekipa strokovnjakov, ki v sodelovanju s centralnimi službami delajo na odpravi napak. Izgubljene proizvodne količine si bomo prizadevali nadoknaditi po odpravi napak.

Pridobili smo tudi fotografijo izsiljevalskega virusa v Revozu, kjer izsiljevalec zahteva odkupnino za njihovo vnovično delovanje v virtualni valuti bitcoin v vrednosti 300 ameriških dolarjev. Po treh dneh se sicer ta vrednost podvoji, po sedmih dneh pa bodo datoteke izbrisane, če se odkupnina ne plača.

 

(FOTO: DOLENJSKANEWS)

35700 KOMENTARJI

    • ja sej in še to po možnosti mi ki nam do zdej ni nč odpadlo oz k smo skoz delal , ne pa tisti k so bli že tko frej (po možnosti jim pa še tista sobota k bi jo moral oni delat spet nekako odpade … ni pošteno res ne … 5x do zdej so bli drugi frej in ne naša izmena a smo glih mi moral praznik delat popoldan in soboto smo edin mi spet fasal popoldan … pa so sindikalisti rekl že za praznik 8.2. …joj to je blo čist slučajno, samo enkrat, tega ne bo več… aha ja pa jade , smo že dobil ,spet mi !!! soboto pop delovno kmal zatem … naj najprej not prnesejo tisti k so bli frej !!!!

  1. Niso samo v Revoz vdrli ampak v vso skupino Renault vsaj tako porocajo Romunski mediji saj so jo zagodli tudi DACIA ki spada pod Renault se dodatno pa je bil na udaru glavni razvojni center Renault-a v kraju Titu

  2. Najhitreje se reši tako, da nakažejo tistih 300$ na vsak okužen računalnik, nato pa dobro zaščitijo sisteme. Če bi samo sproti nameščali Win posodobitve in odstranili stare računalnike z XPji se to ne bi zgodilo! Amaterji, povsod delajo vse na pol, enako kot pri svojih proizvodih, vse po Renault standardih, ki niso vredni uvelega ku**a.

    • To je zelo slabo rečt kr tako podjetje kot je renault bi moral met backup tako da nerabjo placat in tako bi mogu mat vsak ne samo podhetja kr cyber grožnje se večajo in pomoje je bilo to samo začetek

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj