petek, 29 marca, 2024
DomaLokalnoV&F: Hranjenje ptic oz. domači TV ;)

V&F: Hranjenje ptic oz. domači TV ;)

Zima je čas, ko lahko tudi snežna odeja prekrije nižine. In takšna je letošnja zima. Nekatere živali tako težje pridejo do hrane, a vseeno strokovnjaki pojasnjujejo.

Če upoštevamo strokovno stališče hranjenje ptic nima posebnega pomena za njihovo ohranjanje. Zagotovo pa je to najenostavnejša možnost za opazovanje ptic in eden izmed načinov za razvoj našega odnosa do njih. Hranjenje ptic in opazovanje dogajanja ob krmilnici je posebej zanimivo za otroke, ki na ta način razvijajo vrednote ohranjanja narave. Zato na društvu DOPPS hranjenje ptic, ob upoštevanju nekaterih napotkov, priporočajo.

Hranjenje ptic ima lahko tudi neželene učinke zaradi možnosti prenosa povzročiteljev bolezni med pticami. Priporočamo, da se krmilnice skrbno čistijo pred vsakim ponovnim nasipom sveže hrane, ki naj bo v zmernih količinah. S tem zmanjšujemo možnost onesnaženja hrane s patogeni in tako posredno okužbo ptic.

Najbolj splošno pravilo je, da ptice hranimo le s hrano, ki jim je v enaki obliki dostopna tudi v naravi. Ptic ne hranimo z ostanki človeške hrane, posebej ne s tisto, ki je bila kuhana in začinjena.

Več koristnih napotkov boste našli na strani društva DOPPS – TUKAJ.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča