V&F: Izpoved ugrabljenega, tri storilce prijeli

0
1774

Dogodek, ki je pretresel prebivalce obmejnih krajev, odmeva po vsej Sloveniji. V sredo so namreč v vinogradu pri Malem Nerajcu migranti ugrabili 79-letnega Mirka, ki sicer živi v Novem mestu in ga v njegovem Fordu zvezanega v prtljažniku odpeljali do Sežane. Pri tem naj bi sodelovale štiri osebe. Ena je po izpovedi Mirka izstopila iz avta že prej, drugi pa so nadaljevali pot z Mirkom do Sežane, kjer so zvezanega pustili v avtu, sami pa peš pobegnili proti Italiji.

Slovenski policisti so sporočili, da so s pomočjo italijanskih organov pregona v zvezi z ugrabitvijo prijeli in pridržali 25-letnega državljana Maroka in dva 18-letnika iz Alžirije. Omenjeno trojico je slovenska policija 29. aprila prijela po nedovoljenem prehodu meje s Hrvaško in jih naslednji dan vrnila Hrvaški.

Mirka so ugrabitelji najprej prosili za vodo, potem zagrozili z noži, mu za hrbtom zvezali roki in kasneje še noge. Potisnili so ga v prtljažnik njegova vozila in se odpeljali. Najprej proti Tanči Gori, potem v smeri Starega trga ob Kolpi, kjer so prevozili mejo, nakar so se obrnili nazaj proti Sloveniji in pot nadaljevali proti Primorski. Mirka smo obiskali in se z njim pogovarjali o grozljivi izkušnji.

Po večurni vožnji so neznanci parkirali vozilo na kolovozni poti pri vasi Prelože pri Lokvi, kjer so oškodovanca zapustili in peš nadaljevali pot proti Italiji. Oškodovanec se je sam rešil iz prtljažnega prostora avtomobila in v bližnji hiši prosil občana, da pokliče Policijo. Oškodovanec v dogodku ni utrpel fizičnih poškodb.

Na kraj je bilo nemudoma napotenih več policijskih patrulj Policijske uprave Koper, vodniki službenih psov, kriminalisti, skupina Posebne policijske enote (PPE) in Specializirana enota za nadzor državne meje z namenom ugotovitve okoliščin kaznivega dejanja ter iskanja in prijetja storilcev kaznivega dejanja. V iskanje osumljencev je bil vključen tudi policijski helikopter. Istočasno so intenzivne aktivnosti pričeli izvajati tudi novomeški kriminalisti – z namenom ugotovitve kraja ugrabitve in razjasnitve vseh drugih okoliščin storitve kaznivega dejanja.

Zaradi bližine državne meje in ugotovljene smeri gibanja storilcev so bili takoj obveščeni italijanski varnostni organi, in sicer Kvestura v Trstu ter tržaška mejna policija, ki jim je bil posredovan opis storilcev ter smer njihovega bega.

Italijanski varnostni organi so na svoje območje, ob državni meji, napotili več patrulj policije. Okoli 20.10 so v bližini državne meje, pri naselju Bazovica v Italiji, prijeli tri moške, ki so ustrezali opisu storilcev. Italijanski varnostni organi so po končani obravnavi prijete tujce zaradi ilegalnega prehoda državne meje, na podlagi Sporazuma med Vlado Republike Slovenije in Vlado Republike Italije o prevzemu oseb na državni meji, vrnili v Republiko Slovenijo. V nadaljnjem postopku je bilo ugotovljeno, da so bili v Italiji prijeti 25-letni državljan Maroka in dva 18-letna državljana Alžirije.

Ob prevzemu vseh treh osumljencev od italijanskih varnostnih organov jim je bila odvzeta prostost zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj ugrabitve (po 134. členu Kazenskega zakonika) in odvzema motornega vozila (po 210. členu Kazenskega zakonika). V postopku so koprski kriminalisti osumljenim zasegli ročno torbico in žepno baterijo, ki so jo osumljeni po begu proti Italiji odvzeli oškodovancu kaznivega dejanja.

Danes bodo vsi trije osumljeni v nadaljnjo obravnavo predani kriminalistom Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto, kot krajevno pristojnim za obravnavo storjenih kaznivih dejanj.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj