V&F: Jugo povzročil pravo razdejanje

0
733

Silovita neurja so ponoči zajela hrvaško Istro. Nad Umagom se je razvila najmočnejša nevihta z močnim dežjem in orkanskimi sunki vetra, nevihtni sistem pa je ustvaril vodno trombo, ki je sicer trajala po nekaterih navedbah le okrog 10 sekund, a je povzročila veliko gmotno škodo.

Jugo je povzročil tudi močno valovanje morja. Razvili so se večmetrski valovi, ki so prekinili ladijski promet. Prekinjene so nekatere trajektne povezave na otoke Cres, Lošinj in Rab, a naj bi jih popoldne spet odprli. Več informacij boste našli na povezavi TUKAJ.

Vreme bo neugodno tudi v soboto in nedeljo, zato so za celoten Jadran razglasili rdeči alarm. Največ dežja pričakujejo v Gorskem Kotarju, na severnem Jadranu in v Dalmaciji. 

V petek dopoldne je morje zalilo tudi nižje dele slovenske obale, a k sreči večjih težav ni bilo. V večernih urah pa je zapihal okrepljen jugo, ki je izruval nekaj dreves. V noči na nedeljo in v nedeljo čez dan bodo v zahodni polovici Slovenije nastajali močnejši krajevni nalivi. Od sobote popoldne do nedelje zvečer bo predvidoma padlo od 50 do 100 l/m2.

Drava ima na meji z Avstrijo ustaljen pretok 1100 m3/s. Danes in jutri bo naraščala tudi v srednjem in spodnjem toku, kjer bo danes dosegla pretok 1300 m3/s in poplavljala. V noči na nedeljo bodo najmočneje narasle reke v zahodni in deloma osrednji in južni Sloveniji ter Sava v srednjem in spodnjem toku, kjer lahko pride tudi do razlivanj. (ARSO)

(foto: Milan. K.)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj