V&F: Kot poleti, nevihte, nalivi, ledena zrna, višje sneg in težave

0
682

Letošnji 5. november si bomo zapomnili vsi, ki vreme nekoliko bolj podrobno spremljamo, saj smo bili deležni pestre vremenske ponudbe. Marsikje je bilo že jutro temperaturno povsem poletno, pa tudi dopoldne se je ob pomoči jugozahodnega vetra ogrelo do skoraj 20 stopinj. Seveda tam, kjer še ni deževalo.

Zgodaj popoldne pa je fronta dosegla še vzhodno polovico Slovenije. Začelo se je bliskati in grmeti, nastajale so nevihte. Na JV Slovenije je padlo tudi nekaj ledenih zrn, medtem ko je v gorah snežilo.

Marsikje je padlo veliko dežja, poročajo o težavah oz. poplavah in zalitih prostorih. V popoldanskih urah je v občini Sevnica meteorna voda ogrožala več objektov. Posredovali so gasilci PGD Sevnica, Telče in Blanca, ki so vodo izčrpali in objekte zavarovali, dežurni delavec Komunale pa je očistil več poplavljenih lokalnih cest.

V občini Krško je meteorna voda poplavila cestišče regionalne ceste pri Smedniku. Posredoval je dežurni delavec CGP, ki je očistil vozišče.

V občini Brežice je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Mostec, ki so vodo izčrpali.

Ob tem še dodajmo opozorilo ARSO, da se reke v zgornjem Posočju postopno umirjajo, naraščajo pa reke na območju Bohinja. Glavnina padavin se je sedaj pomaknila v južno Slovenijo, tudi tukaj reke naraščajo, možna so razlivanja.

Reka Kolpa v svojem srednjem toku poplavlja v širšem obsegu od običajnih poplav. V Sodevcih ima Kolpa pretok 570 m3/s in bo predvidoma naraščala še dve do tri ure. V zgornjem toku Kolpa že upada.

Razlivajo se še reke Sava Bohinjka in Tolminka, ki že upadata ter Rinža in Bistrica v Posotelju. Ponoči se lahko razlijejo še posamezne reke, predvsem v porečju Kolpe, v Posotelju ter v porečju Dravinje.

Jutri bo večina rek upadala. Naraščale bodo še nekatere kraške reke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj