V&F: Kot pomaranča velika toča klestila po Poljanski dolini

0
1877

Samo leto in tri dni po razdejanju v Beli krajini, pa je vremenska ujma spet udrihala po Sloveniji. Začelo se je pri Grosuplju, nakar je super nevihtna celica nad območjem vrtinčila in se obnavljala ter se pomikala nad širšim območje Ljubljane, pa vse do Kočevske. Še druga nevihtna celica je nastala nad Gorenjsko. Vse to se je začelo že okoli 14. ure in nato nadaljevalo še okoli 16. ure. Vmes je padala toča.

Še kasneje pa se je nevihtna celica z veliko točo pomaknila do Poljanske doline ob Kolpi. Nekaj pred 20. uro je toča velika kot pomaranča dosegla Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Deskovo vas, Kovačo vas in Predgrad. Gre za vasi, ki spadajo pod črnomaljsko in kočevsko občino. Dobre pol ure je z neba neusmiljeno udrihalo. Toča je uničila številne strehe, razbila šipe na stavbah in vozilih in povsem sklestila pridelek. Pridni gasilci so takoj priskočili na pomoč in pomagali prizadetim.  V črnomaljski občini je neurje s točo zajelo vasi Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Gorenja Podgora, Dolenja Podgora, Zagozdac, Kovača vas, Deskova vas in Močile v občini Črnomelj. Poškodovanih je bilo 55 objektov na katerih so gasilci pokrili razkrita in poškodovana ostrešja s strešniki ali PVC folijo. Sodelovalo je 188 gasilcev iz 25 gasilskih društev.

Največ škode je toča povzročila v občini Kočevje v naseljih Dol, Predgrad, Brezovica pri Predgradu, Jelenja
vas, Kralji in Livold. Nekaj škode je nastalo tudi v občinah Ribnica, Sodražica. Na Veliki Loki v občini Trebnje je strela udarila v stanovanjsko hišo vendar do požara ni prišlo. Poškodovala je streho in električno napeljavo.

A šele jutro je pokazalo pravo razdejanje. Že sinoči smo obiskali te lepe kraje, ki jih je tokrat prizadela ujma kot je ne pomnijo.

Hvala gospodu Andreju, Nives in njenim prijateljem.

VIDEO: TAKO JE KLESTILA V PREDGRADU

VIDEO: TAKO JE KLESTILA V PREDGRADU/ Dolenjskanews

Gepostet von Dolenjskanews am Dienstag, 11. Juni 2019

VIDEO: ZA 24UR ZVEČER (POP TV) IZ PREDGRADA Z NIVES

VIDEO: ZA 24UR ZVEČER (POP TV) IZ PREDGRADA Z NIVES / Dolenjskanews

Gepostet von Dolenjskanews am Dienstag, 11. Juni 2019

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj