V&F: Lahko boste čofotali, vode so čiste

0
202

Se spomnite lanskega poletja? V hudi vročini je tudi ob reki Krki bilo zaznati ogromno število kopalcev. Mnogo več kot minula leta. In očitno se vse bolj zavedamo, kaj nam ponuja narava v naši neposredni bližini. Ob Krki so v zadnjih letih nastala kopališča, za katera večinoma skrbijo domačini. In z veseljem smo ugotovili, da na takšnih kopališčih ni nesnage. Tudi letos bo ob, v in na slovenskih vodah na celini zelo živahno, saj so naše vode čiste. Naj takšne tudi ostanejo.

V Žužemberku so danes pred začetkom kopalne sezone pripravili predstavitev kakovosti kopalnih voda ter ureditev in dejavnosti, ki omogočajo varno in zdravo kopanje. Tematiko so predstavili predstavniki Agencije RS za okolje, Uprave RS za zaščito in reševanje, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Uprave RS za pomorstvo.

Kot že vse od leta 2010 dalje so tudi v letu 2015 vse kopalne vode v Sloveniji ustrezne oziroma razvrščene vsaj kot zadostne. Ustreznost vseh kopalnih voda je v letu 2014 doseglo 8 evropskih držav; poleg Slovenije še Ciper, Hrvaška, Estonija, Grčija, Latvija, Luksemburg in Malta. Prepoved kopanja zaradi slabe kakovosti vode je bila dana na 34 kopalnih vodah, in sicer na 31 kopališčih v Španiji 2 na Danskem in 1 na Švedskem.

Stabilnejše stanje kopalnih voda že vrsto let ugotavljajo na morju, saj so te zadnja leta odlične. V letu 2015 je popolno skladnost dosegla le Slovenija, kot leto poprej ji sledita Ciper (99,1%), Malta (97,7%).

Tudi na celinskih vodah v Sloveniji vse od leta 2010 dalje slabih kopalnih voda ne beležimo. Vsaj zadostne so celinske kopalne vode tudi v Bolgariji (4 kopalne vode), Grčiji (2 kopalni vodi), Luksemburgu (11 kopalnih voda), Romuniji (1 kopalna voda) in Angliji (16 kopalnih voda). Slabe kakovosti so bile kot v letu 2014 ponovno številne kopalne vode v Franciji (51), na Nizozemskem (23) ter v Španiji (29). Slovenija se z 46,2% odličnimi, 46,1% dobrimi in 7,7% zadostnimi celinskimi kopalnimi vodami med evropskimi državami uvrša na zlato sredino.