V&F: Letalo podjetja FerroČrtalič je varno ‘pristalo’

V&F: Letalo podjetja FerroČrtalič je varno ‘pristalo’

-
0 4253

5. avgust je bil zagotovo eden zanimivejših. Po slovenskih cestah namreč še nismo videli prevoza reaktivnega potniškega letala. Ampak to se je zgodilo na prvi avgustovski ponedeljek. Z letališča Brnik so danes po cestah uspešno v Dolenjske Toplice prepeljali letalo Bombardier CRJ 200ER. Potniško reaktivno letalo bo podjetje FerroČrtalič uporabilo za raziskave in razvoj novih tehnoloških rešitev v letalski industriji. Konvoj vozil z izrednim tovorom je na pot krenil ob 20. uri, a cilj so s 27 metrov dolgim in 9 ton težkim letalom dosegli dobrih 15 minut pred polnočjo. Pri projektu je sodelovalo okoli 30 ljudi. Prevoz je profesionalno izpeljalo podjetje Comark d.o.o.

Gre za potniško reaktivno letalo Bombardier CRJ 200ER, ki je zadnjih 17 let potnike prevažalo po ZDA, Mehiki in Sudanu ter zadnjič pristalo na brniškem letališču. Podjetje FerroČrtalič je letalo kupilo, ker “razvija najnaprednejše rešitve za obdelavo površin v letalski industriji”, s katerimi se zagotavlja večjo varnost zračnega prometa.

Po prihodu letala in njegovi postavitvi na nosilce, ko mu bodo nazaj privarili krili, bo sledilo njegovo urejanje. Kot pravijo v podjetju, gre za postopek, ki ni enostavnejši od samega prevoza. “Predvidevamo pa tudi, da bo prisotnost letala služila kot dodatna zanimivost bogate turistične ponudbe naših krajev,” so zapisali v družbi.

Podjetje ima lasten laboratorij in je specializirano za razvoj rešitev na področju postopkov za površinsko obdelavo, kot so oprema za avtomatsko, robotizirano in ročno peskanje oziroma mokro in suho peskanje, utrjevanje površin, oprema za čiščenje s suhim ledom in suhim snegom, peskalne komore, preoblikovanje pločevin in čiščenje z vodo pod ultra visokim pritiskom. O tem smo se takoj ob ‘pristanku’ letala pogovarjali z Mojca Črtalič Andolšek, direktorico podjetja FerroČrtalič, ki je popotovanje letala spremljala vse z Brnika do domačih Sel pri Dolenjskih Toplicah.

VIDEO: ŽE V ÑM

Objavil/a Dolenjskanews dne Ponedeljek, 05. avgust 2019

VIDEO: LETALO JE V NOVEM DOMOVANJU, POGOVOR Z MOJCO ČRTALIČ ANDOLŠEK

Objavil/a Dolenjskanews dne Ponedeljek, 05. avgust 2019

VIDEO: LETALO JE VARNO 'PRISTALO' PRED PODJETJEM FERROČRTALIČ Mojca Črtalič Andolšek

Objavil/a Dolenjskanews dne Ponedeljek, 05. avgust 2019

Objavil/a Dolenjskanews dne Ponedeljek, 05. avgust 2019