V&F: Minister pravi, da je goriva dovolj, inšpekcija preverja domnevno zavajanje

0
2370

Goriva je v Sloveniji dovolj, ni skrbi, da bi kdo ostal brez, je sporočil gospodarski minister Matjaž Han. V zadnjih dneh, ko se približuje torkova podražitev goriv, bencinske črpalke prodajo tudi dvakrat več goriva na dan, kot je normalno. Posledično se zatika pri logistiki in goriva občasno zmanjkuje, je pojasnil gospodarski minister Matjaž Han.

Po njegovih besedah so distirbuterji ministru zagotovili, da je šlo zgolj za občasna in kratkotrajna pomanjkanja, tako da ne gre za hujše motnje na trgu, pač pa zgolj za logistične težave. “Upoštevati moramo, da je bil ta vikend zelo obremenjen s tranzitom, v sosednji Avstriji so bili prazniki, tudi zaradi tega je bila upočasnjena dostava tovornjakov z gorivom na bencinske servise,” je še pojasnil.

“Nafta se nenormalno draži, glede na globalne trende. Vse povsod prihaja do povečanja prometa, ko zvišujemo ceno naftnih derivatov. V preteklosti smo že bili priča podobnim težavam. Ravnali smo odgovorno in predvidljivo. Uveljavitev uredbe smo načrtno zamaknili za en teden. Da se potrošniki in gospodarstvo in distributerji lahko pripravijo. Ali so bili ustrezno pripravljeni, lahko presodite sami.” Povedal je, da se bodo še danes sestali z distributerji.

“Naše ministrstvo je na teren poslalo vse tržne inšpektorje, ki jih imamo na voljo. Da pregledajo, ali vsi spoštujejo trenutno regulirane cene ter ali prihaja morda do zavajanja potrošnikov. Računam, da bomo imeli kmalu kakšno poročilo. Če se bo izkazalo, da je prišlo do kršitev zakonodaje, bodo naše inšpekcijske službe reagirale,” je  zagotovil.

“V Sloveniji imamo dovolj zalog pogonskih goriv in ni nobenih skrbi, da bi kdo ostal brez, ali da bi goriva zmanjkalo. Govorim o globalu, pustimo, kaj se dogaja s samo logistiko v teh urah,” je zatrdil minister in ob tem dodal, da imajo tudi distributerji dovolj zalog. “Gre za kratkoročna, komercialna, posamična pomanjkanja, ki jih morajo reševati distributerji,” je navedel. Zato je javnost po Hanovih besedah posledično lahko povsem pomirjena. (STA)

Že sredi prejšnjega tedna je kurilno olje doseglo rekordno ceno in je celo dražje od dizla.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj