V&F: Močan potres, velika škoda

0
10524

Ob 6.24 uri je številne prebivalce Slovenije zbudil potresni sunek, ki je imel po prvih informacijah magnitudo 5.4, poroča EMSC. Žarišče potresa je bilo 7 km severno od Zagreba na globini 10 km. Potres se je čutil kot močnejše drgetanje, v zaporedju 5 do 6 ‘valov.’ Približno naj bi trajal 5-6 sekund. Popotresni sunek je bil ob 7.01 uri, magnituda je bila 5.1. Drugi ob 7.41 uri z magnitudo 3.7. Tla se še vedno tresejo, zabeležili so več popotresnih sunkov z magnitudo 3 in več.

Potres so čutili številni prebivalci Slovenije, Hrvaške, severozahodnega dela Bosne in Hercegovine in tudi avstrijske Štajerske. Najhuje je bilo na Hrvaškem oz. v Zagrebu in okolici, od koder poročajo o škodi oz. o uničenih zgradbah. Prav tako poročajo o 16 poškodovanih. Huje poškodovan je 15 – letnica in je v kritičnem stanju. Deli mesta so ostali brez vode in elektrike, ponekod je zagorelo.

V občini Brežice so zaradi današnjega potresa zabeleženi dve poškodbi stanovanj v stanovanjskem bloku. Do razpok na stropu je prišlo na Prežihovi ulici, do razpok na stropu in stenah pa na Gregorčičevi ulici v Brežicah. Obveščene so bile pristojne službe, poroča brežiški Regijski center za obveščanje.

Iz kraja Velike Poljane, občina Škocjan, je občanka obvestila novomeški Regijski center za obveščanje, da jim je na hiši nastala razpoka.

Krške elektrarne niso zaustavili

Iz Uprave RS za jedrsko varnost so sporočili, da so ob 6.24 so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 5,1 v bližini Zagreba (Hrvaška), 115 km vzhodno od Ljubljane. Sledili so številni popotresni sunki. Najmočnejši med njimi se je zgodil ob 7.01 z magnitudo 4.4.

“Potres so zaznali tudi merilni instrumenti v Nuklearni elektrarni Krško. V elektrarni preventivno pregledujejo sisteme in opremo,” so zapisali in dodali, da elektrarna še naprej obratuje na polni moči. “Osebje elektrarne je ustrezno ukrepalo. Po dosedanjih podatkih ni bilo vplivov na okolje. Uprava RS za jedrsko varnost spremlja dogajanje in bo javnost obveščala o izsledkih pregleda in nadaljnjih ukrepih,” so zapisali.

Elektrarna deluje varno in zanesljivo, je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi Neka Ida Novak Jerele. Ministrstvo za infrastrukturo pa je na Twitterju zapisalo, da strokovnjaki v Neku opravljajo analize skladno s protokoli, zaenkrat pa ni bilo potrebe po zaustavitvi elektrarne. “V tem trenutku ni posledic ali razlogov za zaustavitev. Isto velja za hidroelektrarne,” so poudarili.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj