V&F: Na razstavo, da ne bo več gobjih ‘zločinov’

0
684

Je gozd, so gobe in smo ljudje, ki pa se lahko delimo. Na tiste, ki v sprehodu po gozdu uživamo in če morda vidimo užitno gobo tudi poberemo. In so ljudje, ki se v gozd podajo z namenom divje plenitve, ki jih ne zanima omejenost iznosa in ki s tem uničujejo vse kar ni jurček, lisička ali marela. In tega je bilo to jesen res ogromno.

Narava nam je tokrat ponudila izredno bero užitnih gob. A žalostno je, da je veliko, tudi užitnih gob, zaradi nespoštovanja narave in seveda nepoznavanja in objestnosti posameznikov končalo kot na nogometnem igrišču – ‘zbrcanih.’

Ob tem lahko izpostavim primer, ko sem našel zaščiteno gobo v Sloveniji, knežjo oz. kraljevo mušnico, ki jo pri nas po domače imenujemo karželj. Gobo sem pustil v gozdu. Ko sem drugi dan odšel na isto mesto, če je goba še tam, sem videl to kar sem pred tem opisoval: ne poznam, plenim in odvržem. In enako se je zgodilo še z drugim primerkom karžlja. Pustil, naslednji dan zbrcan.

Za vse, ki premorete prepoznavanje le jurčkov, lisičk in marel in je v vas nekaj nešportne brcarske strasti, Vas vabimo na gobarsko razstavo, ki so jo že postavili člani novomeškega Gobarskega društva. Razstava bo v novomeški Qlandiji, ta petek in soboto. Tam bodo tudi determinatorji, ki vam bodo z veseljem razložili bogastvo naših gozdov.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj