sobota, 20 aprila, 2024
DomaLokalnoV&F: Na SZKŠ Nm obeležili dan zdravja

V&F: Na SZKŠ Nm obeležili dan zdravja

Na Srednji zdravstveni in kemijski šoli Šolskega centra Novo mesto so z različnimi dejavnostmi in s predstavitvijo projektov, v katerih sodelujejo, obeležili Svetovni dan zdravja (7. april) na temo duševnega zdravja.

Na stojnicah na šoli so predstavili različne vrste odvisnosti, kajenje ter njegove škodljive posledice, dotaknili so se tudi duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Obiskovalci so lahko na stojnicah izdelovali barvne mandale, razmislili o trenutnem počutju, se posladkali s čokolado, popili skodelico čaja, zapisali kakšno lepo misel na srce želja ter tako vsaj za hip poskrbeli za »svojo dušo«. Odziv dijakov in zaposlenih na šolskem centru je bil zelo velik, kar je obeležitvi dneva zdravja dalo še večji pomen.

Same aktivnosti s promocijo duševnega zdravja so se pričele že dan prej, 6. aprila, s sodelovanjem na strokovnem srečanju na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Novem mestu, ki je potekalo v sklopu projekta wExchange. Srednja zdravstvena in kemijska šola je s svojimi dijaki vključena v načrtovanje in izvedbo dogodkov projekta, saj je vrstniška podpora zelo pomembna in uspešna pri preprečevanju duševnih težav. Dijaki bodo tako sodelovali v virtualnih delavnicah in virtualnih taborih.

V letošnjem šolskem letu šola torej sodeluje v pomembnih mednarodnih projektih, ki dajejo poudarek duševnemu zdravju:

wExchange – Promocija duševnega zdravja preko virtualne izmenjave v srednjih šolah

– je projekt Erasmus+, KA1, katerega cilj je s pomočjo mladih razviti model, ki promovira duševno zdravje skozi virtualno mobilnost. Ustvarjen je model virtualnega šolskega kampa za promocijo duševnega zdravja mladih. V taboru bodo mladi ustvarili kampanje na družabnih omrežjih in dogodke, ki promovirajo duševno zdravje. Projekt uporablja model vključevanja mladih, razvitega v projektu EDDIS. Ostale teme projekta so trajnostni razvoj, enakost in diseminacija v domačem okolju – lokalno in širše. V projektu sodelujejo 4 države – Finska, nosilka projekta, Grčija, Portugalska, Slovenija, in sicer iz vsake države ena srednja in ena visoka šola. Našo šolo bodo zastopali dijaki programa zdravstvena nega, starostne skupine 14–16 let, skupaj s partnersko šolo iz Slovenije – Fakulteto za zdravstvene vede Novo mesto.

E-medica – Vpliv športa na mentalno zdravje otrok

– cilj projekta je ugotoviti vpliv športnih aktivnosti na mentalno zdravje mladih, ki se redno ukvarjajo s posameznimi vrstami športa. V projektu sodeluje pet šol iz treh držav – Hrvaške, Srbije in Slovenije, nosilka je Medicinska škola iz Šibenika. V okviru projekta bodo izvedli anketo med dijaki, njihovimi starši in trenerji, načrtujejo izmenjavo dijakov znotraj sodelujočih šol in videokonferenčna druženja, na katerih bojo izmenjali mnenja in ugotovitve. Na koncu bodo dijaki pripravili predstavitev na podlagi celoletnega dela in projekt predstavili na Srečanjih E-medice v Termah Tuhelj septembra 2023.

Srednja zdravstvena in kemijska šola je že 24 let vključena v Slovensko mrežo zdravih šol, katerih temeljno poslanstvo je promocija zdravega načina življenja in skrb za zdravje ter dobro počutje dijakov, učiteljev in staršev. V okviru zdrave šole so v zadnjih letih na šoli potekale različne aktivnosti: projekt Nekadilski razred; rožnati oktober – mesec boja proti raku na dojki; krvodajalstvo; svetovni dan zdravja – posebna promocija zdravega življenjskega sloga; svetovni dan brez cigarete; merjenje gleženjskega indeksa, kjer so dijaki sodelovali z Društvom za zdravje srca in ožilja; skrb za duševno zdravje; preprečevanje odvisnosti. Vsa leta pa sodelujejo tudi z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje.

Z delom na terenu, v projektih in sodelovanjem na konferencah ter posvetih Srednja zdravstvena in kemijska šola s svojimi dijaki in učitelji postaja vedno bolj prepoznavna v slovenskem prostoru, dijaki s te šole pa so uspešni na vseh področjih svojega dela.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča