sobota, 18 maja, 2024
DomaLokalnoV&F: Klestila toča, veter ruval, razkrival. Na Bledu drevo terjalo smrtno žrtev

V&F: Klestila toča, veter ruval, razkrival. Na Bledu drevo terjalo smrtno žrtev

Še pred fronto je celotno Slovenijo popoldne ekspresno prešel nevihtni sistem s silovitim vetrom, nalivi in točo. Slednja je padala na Dolenjskem in v Beli krajini. Prav v Beli krajini je bila ponekod večja kot jajce in breskev.

Po poročanju novomeškega Regijskega centra za obveščanje se je okoli 16. ure razbesnelo neurje z močnim vetrom nad delom Bele krajine in Dolenjske. Okoli 16.00 je območje naselja Griblje v občini Črnomelj zajelo močno neurje s točo. Gasilci gasilskih društev sektorjev Črnomelj, Vinica in Adlešiči, skupaj 125 gasilcev, so na 46 objektih pokrili strehe s strešniki in folijo. Ob 22.13 je v Ulici heroja Stariha v Črnomlju močan veter poškodoval kovinski del obrobe strehe vrtca. Gasilci PGD Črnomelj so odtrgani kovinski del odstranili ter popravili obrobo.

V&F: Klestila toča, veter ruval, razkrival. Na Bledu drevo terjalo smrtno žrtev
Zoran (Bela krajina)

Poškodovane so strehe stanovanjskih hiš in gospodarskih objektov. Silovit veter je podrl več dreves, ki ovirajo promet in ogrožajo elektro vodnike. Zalilo je tudi prostore osnovne šole v Šmarjeti. Po prvih podatkih je najhuje v Prilozju in Krasincu (Metlika), Griblje (Črnomelj), območje Šentjerneja, Mirne in Šmarjeških Toplic. V gasilske domove so evakuirali tudi otroke, ki so kampirali v Grmu pri Podzemlju in Geršičih.

V času neurja so na območju Brežic (do 05:55 ure, v četrtek) zabeležili več prijav dogodkov (142). Aktivirali so Poklicne gasilske enote (1), Prostovoljna teritorialna gasilska društva (23).

Žrtev in poškodovani v ujmah

V bližini naselja Korita v občini Trebnje je v sredo zvečer udar električnega toka pod daljnovodom v gozdu poškodoval delavca elektro podjetja. Gasilci so pomagali pri prenosu ponesrečenega iz gozda do reševalnega vozila. Poškodovanega so na kraju oskrbeli reševalci nujne medicinske pomoči in ga v nadaljnjo oskrbo prepeljali v novomeško bolnišnico, poroča novomeški Regijski center za obveščanje.

Z Bleda poročajo tudi o tragični nesreči, saj je ob prehodu nevihtne linije veter izruval drevo, ki je bilo po neuradnih informacijah usodno za 32 -letno žensko, tujo državljanko. Še ena oseba pa je huje poškodovana. Na območju Mozirja sta bila v udaru strele poškodovana dva človeka.

Večerno oz. nočno besnenje

Zvečer je Slovenijo prešla še hladna fronta. Okoli 19. ure so nevihtne celice, ki so nastale nad Italijo dosegle severno Primorsko. V nadaljevanju večera so se bodo pomikale proti osrednji in JV Sloveniji. Spet so možni močni sunki vetra, nalivi in toča. Nad Benetkami je prav tako nastala nevihtna celica, ki se je pomaknila čez morje in dosegla Istro in JZ Slovenijo. Ob tem je zapihal okrepljen severni veter, na naši obali je zapihala tramontana. Nekaj težav so imeli na območju Ankarana in v koprskem pristanišču, kjer se je 353-metrska tovorna ladja zaradi pretrganih vrvi s krmo naslonila na potniški terminal. V prvem delu noči se je vreme umirilo.

Iskrena hvala bralkam in bralcem, ki ste nam odstopili fotografije in videe.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča