četrtek, 25 aprila, 2024
DomaLokalnoV&F: Nekateri bedeli vso noč. Škoda bo znana v naslednjih dneh

V&F: Nekateri bedeli vso noč. Škoda bo znana v naslednjih dneh

Za nami je najhladnejša noč in jutro letošnjega aprila. Zgodilo se je napovedano. Veter je ponehal in kmalu po polnoči so se temperature v večjem delu Slovenije spustile pod ničlo. Do jutra so bile temperature na Dolenjskem in v Beli krajini do dobre 3 stopinje pod ničlo, še hladneje je bilo v Posavju, kjer je bilo dobre 4 stopinje pod lediščem. Nekatera sadna drevesa so bilo tako izpostavljena pozebi. Prav tako so nekateri sadjarji prebedeli vso noč, saj so vso noč kurili, ali pa na drugačne načine želeli preprečiti pozebo sadnih dreves.

Najnižje temperature, ki jih rastlina še lahko prenese, in njena odpornost proti pozebi so odvisne od same rastline in drugih dejavnikov. Medtem ko marelice že končujejo cvetenje, so breskve, češnje in višnje že v polnem cvetenju. Zgodnje sorte vinske trte so v fazi nabrekanja brsta, jablane in hruške pa večinoma na stopnji brstenja in prehajanja na stopnjo odpiranja brsta.

Negativne temperature lahko ogrozijo vse naštete razvojne stopnje, še posebno če bodo trajale več ur. Za odpirajoče in odprte cvetove je nevarno že, če se temperature spustijo pod minus dve stopinji, kakšno stopinjo več mraza še lahko preživijo odpirajoči se cvetni brsti, za mlade plodiče pa je lahko usodna že minus ena stopinja.

Ponekod bi pozeba lahko ogrozila cvetoča sadna drevesa, so opozorili na Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS). Škodo bodo sicer lahko ocenili po enem do dveh tednih.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča