V&F: Nestabilno do konca meseca, tudi toča, nalivi

0
4893

Nedeljo smo marsikje začeli optimistično s soncem, že kmalu pa so se na nebu nagnetli oblaki iz katerih so se najprej nad hribovitimi predeli, kasneje pa tudi ponekod drugod razvile plohe in nevihte. Zaradi šibkih višinskih vetrov so se nevihtni oblaki na določenih območjih zadrževali dalj časa, kar je imelo za posledico lokalno večjo količino padavin, tudi točo. Ledena zrna so okoli 18.30 ure padala tudi na območju Šentjernejskega polja in na območju Posavja. V nalivih je bilo zalitih več objektov v naselju Kerinov Grm, občina Krško. Posredujejo gasilci PGD Veliki Podlog.

V Novem mestu so spet zalite nekatere prometnice in naselja. To velja za Kandijsko cesto, Cikavo,pri OŠ Grm in druge stanovanjske soseske, kjer zjutraj voznice/ki svojega avta ne bodo zagnali. V dobre pol ure je na območju Novega mesta padlo slabih 30 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno tudi več oz. manj. Veter je v sunkih dosegal hitrost 50 km/h.

Okoli 19.30 je območje Novega mesta zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Meteorna voda je zalivala kletne prostore objektov, parkirišča, ulice ter križišča. Gasilci GRC Novo mesto so črpali vodo in čistili jaške v Šegovi, Ragovski in Cankarjevi ulici ter Kandijski cesti. Na Zupančičevem sprehajališču je drevo padlo na streho poslovnega objekta. Gasilci so drevo odstranili in prekrili poškodovani del strehe. Na Seidlovi cesti je voznik z osebnim vozilom obtičal v vodi, ki je poplavila cestišče. Gasilci so vozilo izvlekli iz vode in očistili odtoke. Na ceste v krajih Črmošnjice pri Stopičah in Srebrniče je podrlo nekaj dreves, ki so jih odstranili delavci cestnega podjetja.

Ob 19.41 je v Ratežu v občini Novo mesto meteorna voda zalila prostore gostinskega objekta. Gasilci PGD Ratež so izčrpali vodo, očistili blato iz prostorov ter očistili odtočne jaške pred objektom.

Ob 20.14 je v naselju Gruča v občini Šentjernej meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so vodo izčrpali.

Razlog za burno vremensko dogajanje oz nestabilnost ozračja je manjše jedro hladnega in vlažnega zraka, ki je ponoči nastalo nad Italijo in se čez dan pomaknilo nad severni Jadran. Jutri se bo usmerilo nad osrednji Balkan, zato bo nad nami zapihal hladnejši severni veter. Podobnih vrtincev hladnega zraka je nad Evropo kar nekaj, zato si daljšega obdobja stabilnega vremena še ne moremo obetati.

Noč bo v večjem delu Slovenije oblačna z občasnimi padavinami, ki jih bo več na vzhodu. Predvsem v krajih v bližini meje s Hrvaško in ob morju bodo sprva še možne nevihte z lokalno močnejšimi nalivi. Jutranje temperature bodo podobne današnjim, kar pomeni, da bomo v večjem delu Slovenije izmerili od 14 do 16 st. C. Še kakšna stopinja več bo ob morju, na Gorenjskem pa bodo termometri pokazali okoli 13 st. C.

Tudi dan bo oblačen s pogostimi padavinami, katerih težišče bo še naprej nad vzhodno Slovenijo, medtem ko bodo na zahodu možna tudi daljša suha obdobja. Nevihte bodo jutri manj verjetne, lahko pa nastanejo krajevni nalivi. Ob hladnem severnem vetru bodo razmere bolj jesenske kot poletne. V večjem delu Slovenije bomo popoldne imeli manj kot 20 st. C. Izjema je primorski konec, kjer pričakujemo do 23 st. C.

Torek bo prav tako oblačen, morebitna sončna obdobja bodo le kratkotrajna. Na JV-du in v osrednji Sloveniji bo rahlo deževalo, drugod bo večinoma suho. V sredo bo sonca nekoliko več, a bodo predvsem popoldne spet nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, ki jih lahko pričakujemo tudi v drugi polovici tedna. Vse bolj verjetno pa postaja, da nas bo podobno vreme spremljalo še dlje, vse do konca meseca. Kakšnega mraza ob tem sicer ne bo, a tudi vročinskega vala še ni na vidiku. Kot kaže, bomo nanj morali čakati vsaj do začetka julija. 

VIDEO: Tako je zlivalo in ledenilo na Ratežu (Andrejka)

Gepostet von Dolenjskanews am Sonntag, 14. Juni 2020

VIDEO: TOČA V DOLENJEM MAHAROVCU (JOŽI)

Gepostet von Dolenjskanews am Sonntag, 14. Juni 2020

VIDEO: LEDENA ZRNA V PRAPREČAH PRI ŠENTJERNEJU (Primož)

VIDEO: LEDENA ZRNA V PRAPREČAH PRI ŠENTJERNEJU (Primož)

Gepostet von Dolenjskanews am Sonntag, 14. Juni 2020

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj