V&F: Neurja na Dolenjskem in v Posavju

0
3200

Okoli 13.30 ure so se nad Dolenjsko in Posavjem razbesnela neurja z močnimi nalivi in silovitim vetrom ter udari strel. Obilne padavine so zalile nekatere prometnice na Dolenjskem. Strela pa je udarila v stanovanjsko hišo v zaselku Brezje pri Ratežu. Hitro so posredovali gasilci PGD Ratež in GRC Nm in preprečili nadaljnjo škodo. Strela ni zanetila požara. Ob 13.25 je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo občino Škocjan . Bilo je več podrtih dreves, nanosa zemlje in vode na cestišče, katerega so očistili delavci cestnega podjetja. Gasilci PGD Škocjan so v treh objektih črpali meteorno vodo in očistili prostore. Ob 13.25 je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo občino Šentrupert. Gasilci PGD Šentrupert so pokrili eno ostrešje poslovnega prostora s folijo.

Še več težav je bilo v Posavju. Poročajo tudi o toči in vetrolomu. Ob 13.48 je neurje z močnim vetrom in dežjem zajelo občino Brežice. V neurju je bilo podrtih več dreves in poplavljenih ter razkritih objektov. Posredovali so delavci cestnega podjetja CGP in gasilci PGD Veliki Obrež, Mali Obrež, Gabrje, Mihalovec in Brežice, ki so odstranili podrta drevesa, iz treh stanovanjskih objektov izčrpali meteorno vodo in prekrili en gospodarski objekt.

Na Dolenjskem je v pol ure padlo slabih 19 litrov dežja na kvadratni meter, v Posavju pa dobrih 43 litrov v pol ure! Ampak vremenskega dogajanja še ni konec.

Močan naliv je ujel tudi turiste, ki so se s splavom peljali po reki Krki pri Novem mestu. Sabina nam je poslala video naliva in sporočila, da so vsi varno pripluli v pristan. 😉

VIDEO: NALIV NAD NOVIM MESTOM, splavom (Sabina)

VIDEO: NALIV NAD NOVIM MESTOM, splavom (Sabina)

Gepostet von Dolenjskanews am Freitag, 2. August 2019

VIDEO: NEURJE NAD DOLENJSKO

VIDEO: NEURJE NAD DOLENJSKO

Gepostet von Dolenjskanews am Freitag, 2. August 2019

Agencija RS za okolje (Arso) je zaradi neviht izdala oranžno stopnjo ogroženosti po vsej državi. Prvi izrazitejši val neviht je Slovenijo prešel dopoldne in sredi dneva, drugi pa predvidoma proti večeru. Ob močnih nevihtah so možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Okoli poldneva se je neurje razbesnelo nad Ljubljano, trenutno pa se nevihtna linija pomika čez Zasavje proti Posavju oz. JV Slovenije.

Ob predvidenih močnejših nevihtah lahko čez dan in v noči na soboto narastejo manjši vodotoki in hudourniki, ob močnejših nalivih pa se lahko tudi razlijejo. Verjetnost za hitro naraščanje vodotokov bo odvisna predvsem od prehoda neviht. Reke lahko narastejo do velikih pretokov predvsem v severni in vzhodni Sloveniji.

Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. Do sobotnega jutra bodo padavine po napovedih večinoma ponehale, od zahoda se bo začelo jasniti. V soboto bo večinoma sončno, popoldne bo nastalo nekaj ploh ali neviht. V nedeljo in ponedeljek bo prevladovalo sončno vreme, popoldne je zlasti v gorskem svetu možna kakšna ploha.

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj