V&F: Neurja z močnimi sunki vetra, nalivi in točo

0
2328

Še pred prihodom hladne fronte so nad Slovenijo že začele nastajati nevihte. Kot napovedujejo vremenoslovci lahko v topli in vlažni zračni masi pričakujemo nastanek številnih močnih neviht in neurij. Slednja so okoli 13. ure dosegla tudi JV Slovenijo, na območju Meniške vasi, Rake in Trebnjega je padala toča, ponekod velika kot oreh, ste nam sporočili bralci, a je k sreči ni bilo veliko. Močan veter je podrl nekaj dreves in zaprl prometnice, in sicer med Sotesko in Podturnom in na gorjanski cesti, Gabrje – Miklavž, pri Vrtaškem potoku.

Previdno na cesti od Dolža proti Igleniku oz. do uvoza na glavno cesto Nm – Metlika, kjerje voda na cesto zdrla kamenje in zemljo.  Drugo vremensko udrihanje je JV Slovenije doseglo okoli 16. ure. Veter je podrl še nekaj dreves, v zelo kratkem času je padlo veliko dežja. Iskrena hvala vsem bralcem, ki ste nam posredovali informacije in posnetke vremenskega dogajanja.

POROČILO NOVOMEŠKEGA REGIJSKEGA CENTRA ZA OBVEŠČANJE:

7. .7 2019 ob 13.31 je podrto drevo oviralo promet na cesti Podturn—Baza 20, občina Dolenjske Toplice. Delavci cestnega podjetja iz Dvora so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 13.41 je bila zaradi podrtega drevesa zaprta cesta Gabrje—Vahta, občina Novo mesto. Delavci cestnega podjetja iz Novega mesta so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 14.54 se je v Rakovcu, občina Metlika, podrlo večje drevo na stanovanjsko hišo. Gasilci PGD Božakovo so drevo razžagali in odstranili ter pokrili razkrito streho.

7. 7. 2019 ob 16.11 je na cesti Novo mesto—Dolenje Kronovo pri Otočcu, občina Novo mesto, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavci cestnega podjetja Novo mesto so podrto drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 16.20 je v naselju Rumanja vas, občina Straža, podrto drevo oviralo promet. Delavci cestnega podjetja iz Dvora so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 16.22 je v naselju Loška vas, občina Dolenjske Toplice, podrto drevo oviralo promet. Delavci cestnega podjetja iz Dvora so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 16.36 je pri naselju Štatenberk, občina Mokronog-Trebelno, podrto drevo oviralo promet. Delavci Komunale Trebnje so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 16.54 se je na Belokranjski cesti v Novem mestu proti Stranski vasi podrlo drevo. Delavci cestnega podjetja Novega mesta so drevo razžagali in odstranili.

7. 7. 2019 ob 17.23 se je v naselju Cirnik, občina Mirna, drog telefonske napeljave nagnil na cesto in oviral promet. Dežurni delavci Telekoma bodo drog postavili nazaj.

7. 7. 2019 ob 16.35 je na Novomeški cesti v Šentjerneju, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Šentjernej so izčrpali okoli en kubični meter vode in pomagali očistiti prostore.

Veliko težav z vremenskim besnenjem so imeli v vzhodni polovici Slovenije. Ob 15.25 je neurje z močnimi padavinami zajelo večji del občine Zagorje ob Savi. Poplavljeno je bilo več hiš, osnovna šola, dom starejših občanov, trgovski center, več Prav tako se je sprožilo več plazov, ki ogrožajo hiše in ceste. Več cest je polovično ali popolnoma zaprtih. Gasilci PGD Zagorje mesto, Loke, Izlake, Kotredež, Mlinše, Ravenska vas so črpali vodo, reševali hiše pred poplavljanjem, sanirali plazove, čistili propuste potoka Medije, Kotrederščice ter drugih hudourniških pritokov.

Občino Rogaška Slatina je popoldan zajelo neurje z močnim vetrom in dežjem. Posredujejo gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina, Rogaška Slatina, Kostrivnica in Sveti Florjan. Zalito je večje število objektov. Odkrito je večje število streh na objektih. Večji izpad električne energije. Sproženi zemeljski plazovi. 
Ob 14.20 je močno neurje z močnim dežjem, vetrom in točo zajelo občino Ravne na Koroškem.Udar strele v daljnovod v Podkraju, občina Ravne na Koroškem, je snel žice, posredovali so delavci Elektra Celje.
Zaradi neurja in močnega vetra več podrtih dreves zaprlo cesto Dravograd-Črneče-Libeliče in lokalno cesto Otiški vrh-Cviterško sedlo.
Drevesa so odstranili delavci Cestnega podjetja VOC Celje in delavi Komunalnega podjetja Dravograd. V Črnečah je drevo padlo na stanovanjsko hišo. Drevo bodo tekom jutrišnjega dne, s pomočjo delovnega straja, odstranili gasilci PGD Črneče.

VIDEO: VODA JE ZDRLA KAMENJE IN ZEMLJINO NA CESTO DOLŽ – IGLENIK (previdno)

Gepostet von Dolenjskanews am Sonntag, 7. Juli 2019

VIDEO: ZLIVANJE NA DOLENJSKEM

Gepostet von Dolenjskanews am Sonntag, 7. Juli 2019

O močnih nalivih in poplavah poročajo tudi s Ptuja. Nina nam je poslala posnetke. Hvala.

Vremensko dogajanje bo predvidoma najbolj burno v južni Sloveniji, kjer bo pri tleh večji del dneva še pihal južni veter. Ta bo ob obilici vlage in visokih temperaturah predstavljal energijo za nevihtne sisteme.

Takšen razvoj vremena običajno povzroči močan nevihtni piš na širšem območju, zato niso izključeni obsežnejši vetrolomi. ARSO opozarja tudi na nalivi in točo.

Tudi ponedeljek bo vreme nestabilno s številnimi plohami in nevihtami, ki se bodo pojavljale predvsem popoldne in zvečer. V torek se bo dogajanje umirjalo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod še rahlo deževalo, popoldne pa nas bo od severa dosegel bolj suh zrak in delno se bo zjasnilo. Bo pa za ta čas precej sveže, saj bodo temperature le malo nad 20 stopinj Celzija.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj