V&F: Po nevihtah in težavah spet sonce

6
3493

Tudi JV Slovenije je dočakal nekaj kapelj dežja oz. neviht, ki so prispele z nevihtnimi oblaki. Prihod je spremljal tudi močan veter, ki je okoli 18. ure podrl dreves na območju Gorenjega Gradišča pri Dolenjskih Toplicah, vetrolom je bil tudi na območju Gradaca  in pri Žuničih v Beli krajini. Na Vinjem Vrhu je lipa padla na električne vodnike, tako da je tam cesta zaprta. Iz Arnovega sela pri Brežicah spet poročajo o podrtih električnih drogovih. Na Obrtniški ulici v Trebnjem podrto drevo ogroža stanovanjsko hišo. Drevo je padlo tudi na cesto Dolenje Ponikve-Mirna Peč. Na Smrečnikovi ulici v Novem mestu pa je veter dvignil del strehe na večstanovanjski hiši. Na območju Šmarjeških Toplic je drevo padlo na brunarico. O podrtih drevesih poročajo tudi z območja Krškega. Veliko nevšečnosti je bilo tudi na Kočevskem.

Ponoči se bo vreme povsod umirilo in do jutra se bo zjasnilo. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju 19 stopinj C. Jutri bo precej jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 31 stopinj C.

Že dolgo ne velja, da kar smo posejal, da bo to tudi želi, saj je za slednje tudi letos marsikje predčasno poskrbela vremenska matilda, tako s pozebo konec aprila, kot tudi sedaj z junijskim udrihanjem. Prvi nevihtni sistem je nastal okoli 2.30 ure na severovzhodu Slovenije, kasneje pa se je pomaknil nad Severno Primorsko in Gorenjskem. Nastajale so močne nevihte. Piš vetra je dosegel hitrosti več kot 100 km/h in podrl nekaj dreves in razkril strehe. V poznih popoldanskih urah pa je izredno velika nevihtna celica nastala nad Istro in se zdaj pomika proti JV Sloveniji. SPREMLJAJ RADARSKO SLIKO -TUKAJ in SPREMLJAJ VERJETNOST NASTANKA TOČE -TUKAJ.

V nedeljo bo nebo nad Slovenijo na meji med zelo toplim zrakom, ki se nahaja na jugu in vzhodu Evrope in bolj svežim, ki bo dosegel srednjo Evropo. V Beogradu bo npr. 35 °C, v Nemčiji pa bodo temperature le malo nad 20 st.c.

Prav zaradi te temperaturne razlike bo dogajanje pri nas in v naši okolici zelo burno. Svoje bo dodal še vlažen zrak, ki bo dotekal iz Sredozemlja. In to je žal pravi recept za močnejše nevihte.

Dopoldne bo v južni polovici Slovenije še suho. Medtem se bodo v severni polovici že pojavljale nevihte. Najprej bodo krajevnega značaja. Popoldne pa se bo pas močnejših neviht razširil na večji del države. Pričakujemo močnejše nalive, številne strele, močnejše sunke vetra. Ni izključena tudi toča!

V večjem delu Slovenije pričakujemo okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter, toliko bo na JV Slovenije, medtem ko bo na Severnem Primorskem in Gorenjskem padlo kot 50 l/m2. Lokalno pa lahko pade tudi več kot 100 l/m2. Dovolj da bo suša za nekaj dni prekinjena. Dež bo zvečer hitro ponehal in zjasnilo se bo.

Pred popoldansko osvežitvijo bo še vroče in soparno. Temperature bodo v južnem delu Slovenije okrog 30, na Štajerskem in v Pomurju 28, na Gorenjskem pa 22. Do večera bodo temperature padle pod 20 st.c.

V ponedeljek zjutraj pričakujemo nekaj megle, čez dan pa jasnina in znova do 30 st.c. V torek bo spet bolj vroče 32 st.c. Vendar bo ozračje bolj znosno kakor te dni ozračje bo namreč prevetril jugozahodni veter. Popoldne so možne nevihte. Poletno do 32 st.c. bo tudi v sredo, v četrtek pa se bo nekoliko osvežilo.

Hvala Vsem bralcem, ki ste nam poslali fotografije.

6 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj