V&F: Nevihte, nalivi, sodra, gasilci ‘100 na uro’

0
5200

Nad Slovenijo je višinsko jedro hladnega zraka oz. vrtinec, ki skrbi za močne nevihte z nalivi in sodro. Prve močnejše nevihte so nastale na Primorskem, okoli 16. ure pa je nevihtna celica nastala tudi nad Dolenjsko. O sodri poročajo iz Novega mesta, Stopič, Birčne vasi, Ljubna, …. Ledena zrna so padala tudi na Ribniškem. V zelo kratkem času je padal ogromna količina dežja. Poročajo o zalitih prostorih in cestah. Gregor Blažič, poveljnik in direktor Gasilsko reševalnega centra Novo mesto je za DolenjskaNews povedal, da so 25-krat posredovali zaradi zalitih objektov in cest. Poleg poklicnih gasilcev pri odpravljanju posledic pomagajo tudi gasilci šestih prostovoljnih društev.

Med drugim so gasilci posredovali pri črpanju vode na Cikavi, na obvoznici pri Ločni oz. kar na mostu in v Žabji vasi, kjer so in menda še vedno delajo t.i. večnamensko pot, kjer pa že nekaj tednov ne vidimo nobenega delavca,  pa v Splošni bolnišnici Nm, na oddelku patologije, na kapitlju. Voda je zalila tudi prostore Sončka na Mestnih njivah itd.

Na območju Novega mesta je v dobre pol ure padlo skoraj 70 litrov dežja na kvadratni meter, kar je polovica mesečne količine padavin. Do večera (19. ure) je na območju Novega mesta padlo še 16 litrov dežja na kvadratni meter.

VIDEO: POVELJNIK GRC NM GREGOR BLAŽIČ O POSREDOVANJIH PO NEURJIH, GASILCI GRC NM IN 6 PGD

Gepostet von Dolenjskanews am Samstag, 24. August 2019

Vetrolom

24. 8. 2019 ob 18.15 je na cesti Dobruška vas—Stranje, občina Škocjan, podrto drevo oviralo promet. Delavci cestnega podjetja so drevo razžagali in odstranili.

24. 8. 2019 ob 19.26 je v Družinski vasi, občina Šmarješke Toplice, podrto drevo oviralo promet. Drevo so odstranili gasilci PGD Bela Cerkev in dežurni delavec cestnega podjetja.

24. 8. 2019 ob 19.53 je na cesti Zemelj—Kučar, občina Metlika, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Podzemelj so drevo odstranili. Večjo vejo ki je ostala na električnem vodniku je odstranil dežurni delavec elektra.

24. 8. 2019 ob 20.28 je na cesti proti skavtskemu centru Žaga Rog, občina Dolenjske Toplice, podrto drevo oviralo promet. Gasilci PGD Podturn so drevo razžagali in odstranili.

Poplava meteorne vode

24. 8. 2019 ob 18.38 je v Dobravi pri Škocjanu, občina Škocjan, meteorna voda zalila gostinske prostore. Gasilci PGD Dobrava so izčrpali vodo.

24. 8. 2019 ob 18.58 je v Škocjanu meteorna voda zalila prostore podjetja Avto center Krašna. Gasilci PGD Škocjan so iz prostorov izčrpali vodo.

24. 8. 2019 ob 19.02 je v Šmalčji vasi, občina Šentjernej, meteorna voda zalila kletne prostore poslovnega objekta. Gasilci PGD Šentjernej so na površini 100 kvadratnih metrov prečrpali vodo iz prostorov.

Požar na objektu

24. 8. 2019 ob 19.43 je v Zagorici pri Velikem Gabru, občina Trebnje, prišlo do udara strele v stanovanjsko hišo. Do požara ni prišlo. Gasilci PGD Zagorica, Veliki Gaber, Sela pri Šumberku, Log in Trebnje so s termo kamero pregledali ostrešje stanovanjske hiše in pokrili del razkrite strehe.

24. 8. 2019 ob 19.48 je v kraju Hrib pri Cerovcu, občina Semič, gorela električna omarica in priključni vodnik. Gasilci PGD Semič, Krvavčji Vrh in Črešnjevec so požar pogasili in s termo kamero pregledali okolico omarice in kabla. Delavec elektra je odklopil elektriko.

Neurje

24. 8. 2018 ob 16.00  je območje občine Novo mesto zajelo neurje z močnim vetrom, dežjem in točo. Na terenu so bili gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Smolenja vas in Vavta vas. Gasilci so izčrpali vodo in pomagali pri čiščenju na 27 lokacijah, v stanovanjskih hišah in poslovnih prostorih. Zaradi narasle vode na cesti ali parkirišču so izvlekli tri osebna vozila.

Ob 16.30 je prišlo zaradi neurja v občinah Novo mesto, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice in Trebnje do prekinitve oskrbe z električno energijo. Dežurni delavci elektra so napake odpravili v poznih večernih urah.

Okoli 19.00 ure je območje občine Krško zajelo neurje z močnim dežjem. Na terenu so gasilci iz gasilskih društev PGE Krško, PGD Krško, PGD Rožno črpali meteorno vodo iz stanovanjskih objektov ter preprečili vdor vode v objekte. Meteorna voda je zalila več cest in sprožilo se je nekaj plazov. V kraju Rožno je obstalo osebno vozilo v poplavljenem cestišču, ki so ga gasilci s tehničnim posegom izvlekli. Delavci CGP Krško so odstranili nanos kamnin in zemljin na regionalni cesti Krško-Sevnica ter postavili prometno signalizacijo. Delavci podjetja Kostak so odstranili podrta drevesa in plaz.

Okoli 19.00 ure je območje občine Sevnica zajelo neurje z močnim dežjem. Na terenu so gasilci iz gasilskih društev PGD Sevnica, PGD Trnovec, PGD Blanca, PGD Studenec in PGD Poklek črpali meteorno vodo iz stanovanjskih in gospodarskih objektov ter preprečili vdor vode v objekte. Meteorna voda je zalila več cest in sprožilo se je nekaj plazov. V naselju Blanca je v podvozu zaradi meteorne vode obstalo osebno vozilo, ki so ga gasilci s tehničnim posegom potegnili iz vode.

 

VIDEO: POVELJNIK GRC NM GREGOR BLAŽIČ O POSREDOVANJIH PO NEURJIH, GASILCI GRC NM IN 6 PGD

Gepostet von Dolenjskanews am Samstag, 24. August 2019

Na terenu so gasilci iz gasilskih društev GRC Novo mesto, PGD Šmihel pri Novem mestu, Kamence, Novo mesto, Otočec, Prečna, Ždinja vas, Smolenja vas in Vavta vas. Gasilci črpajo vodo iz stanovanjskih in proizvodnjih objektov. Meteorna voda je zalila več cest, cestno podjetje bo poskrbelo za signalizacijo. Gasilci so izvlekli dve osebni vozili iz poplavljenega cestišča.

Ker na vreme pri nas v teh dneh ne vpliva fronta, ampak višinsko jedro hladnega in vlažnega zraka, plohe in nevihte nastajajo precej naključno in se zaradi šibkih višinskih vetrov le počasi premikajo, kar ima za posledico lokalno večjo količino padavin, medtem ko marsikje ne pade niti kaplja dežja.

Pri nas pa bo v prvem delu noči ponekod še grmelo, v drugem delu pa bo nevihtna aktivnost povsod zamrla. Oblačnost se bo trgala, zato bo po nekaterih nižinah nastala megla. Te zagotovo ne bo na Primorskem, kjer bo marsikje še pihala šibka burja. Tukaj bo ob sončnem vzhodu od 20 do 23 st. C. Drugod po državi bo od 16 do 18, na Gorenjskem pa 14 st. C.

Čez dan se bo oblačnost spreminjala. Ob dnevnem ogrevanju ozračja bodo predvsem nad vzpetinami spet nastale krajevne plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi izrazitejše. Glavno nevarnost bodo predstavljali dolgotrajnejši nalivi, lahko pa se pojavi tudi sodra ali drobna toča. V večjem delu države pa bo podobno kot danes suho s poletnimi temperaturami, zaradi velike količine vlage pa tudi soparno. Popoldne bomo izmerili od 26 do 29 st. C, kakšna stopinja manj bo na Gorenjskem, medtem ko bo na Primorskem okoli 32 st. C.

(foto&video: Dušan, Marko, Đoni, Marjan, Maja, Gašper, Jaka, … VSEM, TUDI TISTIM, KI JIH NISEM NAPISAL, ISKRENA HVALA )

VIDEO: PONEKOD SODRA, STOPIČE (Marko)

VIDEO: PONEKOD SODRA, STOPIČE (Marko)

Gepostet von Dolenjskanews am Samstag, 24. August 2019

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj