petek, 19 aprila, 2024
DomaLokalnoV&F: 'Nismo nacionalni park.' Kmetje ne pristajajo na uvoz hrane z drugih...

V&F: ‘Nismo nacionalni park.’ Kmetje ne pristajajo na uvoz hrane z drugih kontinentov

Kmetje v Sloveniji že dolgo niso protestirali, ampak ta petek, ob 13. uri, se je zgodilo nezadovoljstvo slednjih, ki so po več krajih v Sloveniji izrazili svoje nezadovoljstvo do okoljskih zahtev države do kmetov. Na več kot 30 lokacijah po Sloveniji se je zbralo kar 5.000 traktorjev, nezadovoljni kmetov pa je bilo še več.

“Danes bomo vse te zahteve poslali vladi, predsednici države in vsem pristojnim ministrom. Pričakujemo, da nas bodo sprejeli v desetih dneh, sicer bomo aktivnosti stopnjevali,” je opozoril predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

Na Dolenjskem so pripravili protest na lokacijah: Trebnje – KZ Trebnje Krka in Novo mesto – makadam pri Supernovi (Qlandia). Protest je bil tudi v Sevnici.

Povod za protest so pereče okoljske zahteve do kmetov. “Tisoč let smo kmetovali na teh zemljiščih in varovali naravo, sedaj pa imamo samo omejitve. Okoljevarstvene organizacije postavljajo režim na naših zemljiščih, ni pa rešitev. Kmetje smo zgroženi ob teh zahtevah,” je za STA dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved. Opozoril je, da kmetom pretijo vedno novi davki, pereča so cenovna neskladja, težave so z zvermi, saj njihova populacija narašča, je del težav izpostavil Medved.

V Novem mestu so se kmetje zbrali pred nakupovalnim centrom v Mačkovcu, kjer je tajnik Sindikata kmetov Slovenije Jernej Redek povedal, da se zavzemajo za to, “da bi še naprej lahko pridelovali zdravo kakovostno in lokalno hrano, obdelovali slovensko zemljo, zagotavljali ljudem zdravo pitno vodno ter preživeli in razvijali svoje kmetije”.

Redek je povedal, da je protest usmerjen proti zahtevam skupne kmetijske politike, “proti zahtevam iz drugih ministrstev, ki tepejo kmete, proti temu, da naše resorno ministrstvo pri celotni kmetijski politiki popušča okoljevarstvenikom in dela nerazumne poteze, ki so skregane z vsako tradicionalno kmečko prakso.” Tajnik sindikata tudi poudarja, da jih je strah za delovna mesta. “Vemo, da so Dolenjska, Posavje in Bela Krajina živinorejsko območje, kjer živinorejske kmetije zagotavljajo največ delovnih mest. Če ne bo živinoreje, jih ne bo več. Zavzemamo se za ohranitev delovnih mest.”

Po njegovih besedah, kmetje ne podpirajo tega, “da bodo k nam iz drugih kontinentov vozili hrano”. S tem si bo Evropa umila roke, meni. “Pri nas imamo zeleno, od drugod bomo pa uvažali hrano po drugih standardih. Enostavno nočemo bit nacionalni park Evrope.”

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča