V&F: Nova lokacija Ekosistemov v Nm? MO Nm zanika

0
3248

Na novomeški občini so pripravili odgovor na naše preprosto vprašanje, ki je povezano z družbo Ekosistemi, Dinosom in občino. Za odgovor so na občini, kjer vse zanikajo in imajo čisto vest, potrebovali celo dopoldne. Sicer smo vprašanje naslovili že prejšnji dan, res pa da v poznih popoldanskih urah.

Izjava glede domnevnih dogovorov Mestne občine Novo mesto s podjetjema Ekosistemi in Dinos

27. julija 2017 so se v javnosti pojavila namigovanja, da naj bi se podjetji Ekosistemi in Dinos z Mestno občino Novo mesto dogovarjali za nakup zemljišč in selitev dejavnosti v Poslovno-industrijsko cono Cikava v Novem mestu.

Te informacije ne držijo in jih na Mestni občini Novo mesto odločno zanikamo. Župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni in zaposleni na Mestni občini Novo mesto z omenjenima podjetjema dogovorov niso sklepali. Prav tako ni v postopku nobena poslovna lokacija, ki bi ji spreminjali namembnost.

Neuradno naj bi se vsi trije omenjeni pogovarjali o novi lokaciji za omenjeno celjsko družbo. Po naših neuradnih informacijah naj bi pogovore oz. projekt vodila oseba iz Dinosa. Šlo pa naj bi za zemljišče na novomeški Cikavi, pod nekdanjim Mercatorjem. Neuradno naj bi šlo za zemljišče veliko 14.000 kvadratnih metrov, prav tako pa naj bi se zanimali tudi za objekt enega izmed novomeških podjetnikov.

 

V torek smo pred in za zapornico nekdanjega Novolesa v Straži opazili Ekosistemova vozil, zabojnika in drobilec. Na straški občini so danes zanikali, da bi se Ekosistemi preselili v nekdanjio dolenjski ponos lesne industrije, ki je zaradi takšnih in drugačnih, predvsem pa političnih mahinacij propadel.

Župan Straže, Krštinc, je sporočil: Glede na govorice, da podjetje Ekosistemi d.o.o. selijo svojo dejavnost v kompleks nekdanjega Novolesa, je župan občine Straža Dušan Krštinc, preveril to informacijo pri direktorju podjetja Metalka Commerce d.o.o. Francu Ziherlu, ki je lastnik tega kompleksa. Dobil je zagotovilo, da podjetje Ekosistemi d.o.o. ne selijo dejavnosti v kompleks, temveč, da so jim na tem prostoru samo začasno (zaradi požara) dovolili parkiranje delovnih strojev in vozil.

Medtem pa so se v javnosti pojavile nove govorice, da naj bi se družba za ekološke projekte zelo zanimala za lokacijo v Novem mestu. Neuradna lokacija nam je znana. Vprašanja o morebitnem dogovarjanju družbe s še eno družbo, ki se prav tako ukvarja z odpadki in novomeško občino, smo na slednjo naslovili vprašanja.

Vlada se  je danes seznanila s poročilom o opravljenih aktivnostih po požaru v podjetju Ekosistemi. Meritve kakovosti zraka po požaru so pokazale, da so bile vrednosti delcev PM10 predvsem v dneh po požaru zelo povišane, nato pa so se spustile pod dovoljeno mejo. Vsi do sedaj analizirani parametri izkazujejo dobro stanje reke Krke, še navaja poročilo.

Rezultatov iztoka domnevno izcednih oz. požarnih voda v poročilu še niso interpretirali, saj na voljo še ni vseh podatkov. Ti bodo na razpolago predvidoma do konca tega tedna. Prav tako še vedno potekajo analize vzorcev tal, ki so bili odvzeti na petih lokacijah.

Kot je še navedeno v poročilu, sklepajo, da se bo onesnaženje v suhem vremenu zadrževalo lokalno, na površju v območju slabše prepustnih glin nekdanjega glinokopa. Ob večjem deževju verjetno obstaja nevarnost širjenja onesnaženja v površinske in podzemne vode. Ko bodo pridobili podatke o geoloških in hidrogeoloških razmerah tega območja, pa bodo pripravili predlog monitoringa kakovosti podzemne vode, ki ga bodo predvidoma izvedli po obdobju izdatnejših padavin.