Visoki vodotoki

Visoki vodotoki

-
0 672

Dobršen del Slovenije se sooča s težavami zaradi vremena. Poročajo o močnem vetru in obilnih padavinah. Prav slednje so poskrbela za zalite prostore, sprožilo se je tudi nekaj zemeljski plazov. Močno bodo narasli vodotoki. ARSO je izdal opozorila. Čez dan je najmočneje deževalo na zahodu in jugu Slovenije, kjer je padlo še od 20 do 50, na širšem območju Snežnika tudi nad 100 litrov padavin na kvadratni meter. Zaradi obilnih padavin in taljenja so najbolj narasle reke na jugu države.

Obilne padavine se bodo nadaljevale do nedelje zjutraj. V noči na nedeljo so predvsem na jugu možni tudi močnejši nalivi. V zahodni, deloma osrednji in južni Sloveniji pričakujemo do nedelje zjutraj še dodatnih 20 do 50 l/m2, drugod manj.

OPOZORIL0

Po podatkih Urada za meteorologijo in hidrologijo, Agencije RS za okolje, Oddelka za hidrološke napovedi, Vipava v zgornjem in srednjem toku še poplavlja, vendar se njen pretok zmanjšuje. V spodnjem toku bo postopoma naraščala še do popoldneva, ko bo v Mirnu dosegla pretok okoli 300 m3/s.

Notranjska Reka upada, poplavljene površine se bodo počasi zmanjševale. Ljubljanica in Krka s kraškimi pritoki bosta danes še naraščali in se razlivali na območjih vsakoletnih poplav. Naraščanje Krke v zgornjem toku se je že ustalilo. Sava v srednjem toku se razliva na izpostavljenih mestih in ima ustaljen pretok, ki se bo
ohranjal še večji del dneva. V spodnjem toku se bo njen pretok povečeval do večera. (ARSO)