V&F: Oj, Triglav, moj dom, kako si krasan

0
1084

Triglav je 2864 m visoka gora, ki se nahaja v osrčju Julijskih Alp. Z omenjeno višino je Triglav najvišja gora na ozemlju Slovenije, hkrati pa je tudi najvišja gora v Julijskih Alpah. Na vrhu stoji Aljažev stolp, katerega je leta 1895 postavil Jakob Aljaž, takratni župnik na Dovjem. V Aljaževem stolpu lahko v primeru nevihte vedri do 5 ljudi. Sicer pa je danes Aljažev stolp zaščiten kot kulturni spomenik in kot tak zelo pomemben pri ohranjanju kulturne dediščine.

Triglav je svoj prvi obisk dočakal 26.8.1778, ko so se na vrh povzpeli štirje srčni možje, katerih spomenik stoji v Bohinju. Ti srčni možje so bili Luka Korošec, Matevž Kos, Štefan Rožič in Lovrenc Willomitzer.
Sicer pa se nam z vrha Triglava odpre lep razgled, ki seže vse od Jadranskega morja, prek Dolomitov in Visokih Tur do Karavank, Kamniško Savinjskih Alp, Pohorja, prek skoraj celotne Slovenije do najvišjih vrhov Julijskih Alp.

In Triglav je priljubljena planinska oz. gorska točka Slovencev. Tudi danes je bilo na vrhu Slovenije zelo živahno, tudi z Dolenjci. Mirko nam je poslal nekaj ‘razgledov’ z našega očaka in oskrbo Triglavskega doma na Kredarici. In vreme danes je bilo odlično. Podobno bo tudi jutri zjutraj in dopoldne, ko se bodo že razvili kopasti oblaki. Popoldne ali zvečer pa bodo nastala posamezne plohe ali nevihte. Pihal bo šibak veter južnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 18, na 2500 m pa okoli 11 °C.

(foto in video: Mirko N.)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj