V&F: Pod Gorjanci zaradi volkov vaške straže

0
4190

Nemočni rejci drobnice v vasici Konec pod Gorjanci, so se odločili, da bodo postavili nočne vaške straže. Na območju so prav nocoj opazili volčjo družino. In sicer naj bi šlo za dva odrasla in štiri mlajše volke. V bližini svojih pašnikov so zakurili ogenj. Bili smo z njimi, več v videih.

Pred tedni smo poročali o pokolu drobnice na območju Vinje vasi in Konca pod Gorjanci. Šlo je že za tretji oz. četrti letošnji napad volkov na tem območju. V noči s torka na sredo pa se je v bližini vasi Konec spet zgodil napad divjih živali. Volkovi so tokrat pokončali srnjaka. Domačine pa bolj skrbi, da so dan pred tem volkovi napadli pašnik z živino in majhnimi teleti. Osem glav živine se je razbežalo po okolici. Vse skupaj je bilo v neposredni bližini zadnjega napada oz. v neposredni bližini vasi.

Vaščani okoliških vasi zdaj pozivajo ministra za kmetijstvo, naj se bolj posveti omenjeni tematiki in težavam z zvermi. Vse skupaj se namreč odvijajo v neposredni bližini hiš in prebivalci se počutijo ogrožene. Skrbi jih za lastno varnost in svojih ter za domače živali, so za DolenjskaNews povedali domačini.

Kot je znano je volk v Sloveniji zaščiten oz. je prepovedan odstrel te zveri. Danes pa so z okoljskega ministrstva sporočili osnutek odloka o odvzemu rjavega medveda in volka do 30. septembra 2018 predvideva odvzem 108 medvedov in 10 volkov. Odstrel, ki je del odvzema, je usmerjen na manjše in mlajše živali.