V&F: Poleg cvetnega še saharski prah

V&F: Poleg cvetnega še saharski prah

-
0 252

Letošnji april je pravo nasprotje hladnemu in sneženemu marcu. Zaznamujejo ga nadpovprečno visoke temperature, ki se v zadnjih dveh tednih niti en dan še niso spustile pod dolgoletno povprečje in kot kaže se to ne bo zgodilo niti v prihodnjih dneh.

Toplo je v teh dneh v kar večjem delu stare celine. Težišče najvišjih temperatur se bo sicer preselilo vzhodno od naših krajev, kjer bodo termometri jutri lokalno lahko pokazali tudi več kot 25 stopinj Celzija. Vse toplejše vreme pa pomeni tudi začetek nove nevihtne sezone. Že danes je grmelo ponekod v Franciji in v zahodnem Sredozemlju, jutri pa se bo glavnina vremenskega dogajanja s padavinami in nevihtami preselila nad Apeninski polotok. V Alpah bo snežilo, na severu Italije pa obilno deževalo. Španijo bo medtem dosegel nov pas dežja. Hladno vreme se bo tu še nadaljevalo.

 

V petek dopoldne bodo padavine povsod ponehale in delno se bo zjasnilo. V soboto bo sončno z nekaj prosojne oblačne koprene in predvsem prijetno toplo. Lahko bi rekli, da bo že zadišalo po poletju, saj se bo ogrelo blizu 25 st. C. Že v nedeljo pa bo april spet pokazal svojo muhavost. Popoldne bodo nastajale plohe in nevihte. Še bo toplo. Južni višinski vetrovi pa bodo v prihodnjih dneh k nam poleg visokih temperatur in padavin prinašali tudi saharski prah. (Rok Nosan)