V&F: Pospešeno taljenje in razlivanje Krke in Kolpe

0
474

Toplo vreme pospešeno tali sneg in polni potočne struge, ki se zlivajo v reke. Tako je tudi na Dolenjskem, kjer se reka Krka prav tako polni in pretok povečuje. Tudi v ponedeljek in torek se bo Krka predvidoma razlivala na območjih rednih poplav. V ponedeljek so možna manjša razlivanja tudi ob Kolpi.

Reka Krka in njeni pritoki se razlivajo na območjih vsakoletnih poplav. Krka bo danes in v torek še zmerno naraščala. Največji pretok okoli 300 m3/s v Podbočju bo predvidoma dosegla v noči na sredo. Manjše reke v porečju Krke se bodo danes in v torek še razlivale.

Polnijo se kraška polja na Dolenjskem in Notranjskem krasu, ponekod so v naslednjih dneh možna razlivanja.
Razlivati se je pričela tudi Kolpa, ki bo največji predvideni pretok 480 m3/s dosegla v noči na torek.
Zaradi taljenja snega se še razlivata Pesnica in Dravinja.

Ljubljanica se bo v naslednjih dneh razlivala na Ljubljanskem barju v območju pogostih poplav. Razlijejo se lahko tudi manjše reke v njenem zaledju.  V manjšem obsegu se bo danes razlivala Vipava. Gladina morja bo danes povišana v večernih urah med 18:00 in 20:30. Pri tem lahko morje poplavi najnižje dele obale. (Arso)

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo v naslednjih dneh zaradi hitrejšega taljenja snega, predhodne namočenosti in napovedanih padavin povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni Sloveniji.

Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije s snežno odejo. Zaradi temperaturnih sprememb se v teh dneh lahko pojavijo tudi kamninski podori in padajoče kamenje.

Predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi in podori, naj bodo prebivalci pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih.

Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije – TUKAJ.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj