nedelja, 19 maja, 2024
DomaSlovenijaV&F: Povodenj kot je še ni bilo. Tudi žrtve.

V&F: Povodenj kot je še ni bilo. Tudi žrtve.

Tako obsežnih poplav, ki so zaradi obilnih padavin iz strug pognale potoke, manjše in velike reke najverjetneje v Sloveniji ne pomnimo. Prizadetih je več regij. Marsikje je  padlo več kot 100, lokalno celo več kot 200 litrov dežja na kvadratni meter, kar je več, kot ga običajno pade v celem mesecu skupaj. Zaliti so številni objekti in vozila. A razmere se bodo umirile šele v soboto dopoldne.

Besnenje vremena pa je zahtevalo tudi žrtve. V Kamniku je bila deroča reka usodna za starejšo žensko. V gorah pa je bil udar strele usoden za dva državljana Nizozemske.

Številne prebivalce v prizadetih regijah so evakuirali, prav tako marsikje so brez elektrike in interneta. Do določenih krajev je dostop nemogoč po cesti.

Zaradi poplav in plazov so zaprte tudi ceste. Razmere na cestah spremljaj – TUKAJ.

Do 10. ure so Regijski centri za obveščanje zabeležili več kot 2000 dogodkov in sicer največ v Regijskih centrih za obveščanje Kranj 717, Ljubljana 627, Celje 367, Slovenj Gradec 221, Maribor 68 in Nova Gorica 72. Aktiviranih je bilo 2755 gasilskih enot, ki so predvsem prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov, zaščitili več plazov, odstranjevali naplavine izpod mostov in reševali potopljena vozila iz poplavljenih vozišč. Iz treh kampov so evakuirali več ljudi. V občinah Medvode, Kamnik, v vseh občinah koroške regije in na območju ob reki Savinji so bile prožene sirene javnega alarmiranja.

Andrejka nam je poslala video ujme v Godiču nad Kamnikom.

Civilna zaščita poziva, da nikar ne rešujte predmetov, ampak v prvi vrsti poskrbite za svoje življenje in življenje svojih bližnjih. Vsem tistim, ki kličejo na številko 112, svetujejo, da ostanejo v hišah, naj gredo v zgornja nadstropja, če je to možno, naj poskrbijo za svojo varnost. Ljudi prosijo, da upoštevajo navodila, spremljajo razmere in da v nobenem primeru ne prečijo deroče vode, četudi voda morda sega le do kolen.

Toni nam je poslal fotografije in video iz Žalca.

Mengeš je prav tako prizadela vodna ujma. Urška nam je poslala video zalitih objektov.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča