V&F: Med osumljenimi 13 ‘dilerji’ tudi starši!

0
3681

Poročali smo o uspešni akciji novomeških kriminalistov, ki so v preiskavi za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog zasegli večjo količino drog in ovadili 13 osumljencev. Po naših informacijah so med osumljenimi tudi osebe oz. starši otrok, ki se neuradno očitno niso zmenili za ostale otroke oz. mladino, ki naj bi jih oskrbovali s substancami. ZAKAJ?

Podrobnosti o uspešni preiskavi je na novinarski konferenci predstavil France Božičnik, vodja Sektorja kriminalistične policije PU Nm.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije in policisti Policijske uprave Novo mesto so v sodelovanju s kriminalisti in policisti Policijske uprave Ljubljana, kriminalisti Generalne policijske uprave in Specialno enoto policije 22. januarja 2018 izvedli zaključno akcijo in prijetje članov kriminalne združbe, ki so izvrševali kazniva dejanja Neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog po 1. in 3. odstavku 186. člena Kazenskega zakonika (KZ-1). Osumljenci so bili prijeti na območju policijskih uprav Novo mesto in Ljubljana.

 

Zaključna akcija je posledica dalj časa trajajoče in obsežne kriminalistične preiskave novomeških kriminalistov. Že v letu 2016 so policisti na območju Novega mesta zaznali povečano ponudbo ulične preprodaje prepovedane droge kokain. Policisti so tako v več primerih zasegli manjše količine te prepovedane droge.

 

Kriminalistom Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto je s klasičnimi policijskimi metodami uspelo zbrati dovolj dokazov, na podlagi katerih so lahko identificirali prodajalce in dobavitelje prepovedanih drog. Na podlagi teh dokazov so bili podani utemeljeni razlogi za sum, da na območju Novega mesta deluje dobro organizirana kriminalna združba, ki odjemalce droge oskrbuje s kokainom. Med preiskovanjem kaznivih dejanj so bili od meseca maja 2017 do aretacije osumljencev uporabljeni tudi prikriti preiskovalni ukrepi. Člani kriminalne združbe so v tem času izvršili najmanj 37 kaznivih dejanj, povezanih s prepovedano drogo.

 

Osumljenci so se ukvarjali s prodajo in preprodajo kokaina v količinah od  enega do sto gramov ter tudi konoplje. Cena za gram kokaina je bila v ulični prodaji sto evrov ( nabavna 70 do 80 evrov, odvisno od količine), medtem ko so konopljo prodajali po ceni štiri evre za gram.

22. januarja so bile na podlagi odredb Okrožnega sodišča Novo mesto pri osumljencih opravljene hišne preiskave. Kriminalisti so opravili 15 preiskav bivalnih objektov in 8 preiskav vozil. Najdene in zasežene so bile večje količine prepovedane droge heroin, kokain in konoplja. Odkriti so bili štirje prirejeni prostori za gojenje konoplje, precizne tehtnice, večje število mobilnih telefonov in SIM kartic, ki so bili uporabljeni za komunikacijo pri izvrševanju kaznivih dejanj.

Kriminalisti so za kazniva dejanja s področja prepovedanih drog ovadili 13 osumljencev, starih med 30 in 54 let. Večina prebiva na območju Policijske uprave Novo mesto, trije pa na območju Policijske uprave Ljubljana. Desetim so odvzeli prostost in jih pridržali, osem pa jih je bilo privedenih na zaslišanje na Okrožno sodišče Novo mesto, kjer je bil odrejeno sodno pridržanje. Po zaslišanju  je preiskovalni sodnik zoper šest osumljencev odrejen pripor.

Večino osumljencev je policija v preteklosti že obravnavala za kazniva dejanja povezana s prepovedanimi drogami in različna premoženjska kazniva dejanja. Nekateri so že bili pravnomočno obsojeni. Eden izmed osumljencev je bil ovaden tudi za kaznivo dejanje Preprečitve uradnega dejanja ali maščevanja uradni osebi, saj je med policijskim postopkom pobegnil, odvrgel prepovedano drogo, ob prijetju s strani policista pa se je aktivno uprl tako da je policist moral uporabiti prisilna sredstva.

Med preiskovanjem kaznivih dejanj je bilo zaseženih 830 grama kokaina, 350 grama heroina, 122 tablet ecstasy, 2,5 kg posušene konoplje in 1452 sadik konoplje v 4 prirejenih prostorih.

Z izvajanjem prikritih preiskovalnih ukrepov nam je uspelo ugotoviti hierarhično povezanost osumljencev in vloge posameznikov. Ugotovljeno je bilo, da je v kriminalni združbi glavni dobavitelj kokaina 40 letni osumljenec iz Ljubljane. Njegov podrejeni pa je bil 42 letni osumljenec iz Novega mesta. Novomeščan je kokain nabavljal pri osumljencu v Ljubljani in jo preprodajal 42 in 32 letnemu osumljencu iz Novega mesta. Slednja sta na območju Novega mesta z okolico in Posavja ustvarila mrežo odjemalcev in jim preprodajala droge. V času izvajanja ukrepov smo ugotovili, da je eden izmed osumljencev kokain dostavljal tudi odjemalcu s Hrvaške.

Novomeščan je imel v najemu dve stanovanjski hiši s pripadajočimi gospodarskimi poslopji na območju Litije. V hišah je imel urejene prirejene prostore za hidroponično gojenje konoplje. V objekte je nastanil svoje podrejene sicer tri osumljence iz Novega mesta, z namenom, da skrbijo za prirejene prostore  in gojenje konoplje. Prav tako so imeli tudi v Novem mestu v najemu stanovanje kjer so s pomočjo naprav z zaprtim sistemom za gojenje rastlin gojili prepovedano konopljo.

S kriminalistično preiskavo je bilo ugotovljeno da so se osumljeni združili z namenom, da bi izvrševali kazniva dejanja povezana z zlorabo prepovedanih drog. Motiv preprodaje je bil zaslužek, saj so vsi osumljeni z izjemo dveh brez zaposlitve in so si s preprodajo prepovedanih drog omogočili lagodno življenje.

Za opisana kazniva dejanje kazenski zakonik predvideva zaporno kazen od 5 do 15 let. Gre za kvalificirano obliko, ki je bila izvršena v kriminalni združbi.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj