četrtek, 18 julija, 2024
DomaGospodarstvoV&F: Razglasitev Krkinih talentov leta 2022

V&F: Razglasitev Krkinih talentov leta 2022

V Krki so na 17. srečanju s sponzoriranci izjemnim mladim posameznikom, uspešnim na športnem ali kulturnem področju, podelili priznanja Krkin talent leta. Prejeli so jih Gašper Pureber iz Atletskega kluba Krka Novo mesto, Vid Trajkovski iz Novomeškega simfoničnega orkestra in Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto, Žak Eržen iz Kolesarskega kluba Adria Mobil Novo mesto in Tija Kastelic iz Namiznoteniškega kluba Krka Novo mesto.

Krkina priznanja za športne ali kulturne dosežke je prejelo 13 mladih članov društev in ustanov. Za dolgoletno uspešno delo in izjemen prispevek k razvoju na področju kulture in športa smo podelili 9 Krkinih zahval najprizadevnejšim mentorjem, učiteljem, trenerjem in predstavnikom klubov in društev. Zaradi vsestranskosti na različnih področjih delovanja in osebnih vrednot smo letos prvič podelili naziva Krkina super punca in Krkin super fant leta. Nadeli smo ju Živi Tomažič iz Gimnastičnega društva Novo mesto in Galu Medvedu iz Moškega odbojkarskega kluba Krka Novo mesto, so sporočili iz Krkine službe za odnose z javnostmi.

Tema letošnjega srečanja je bila zavzetost kot vrednota, ki pomembno prispeva k vrhunskim rezultatom in uspehu tako v podjetjih kot tudi v športu in umetnosti. Gost na slovesni podelitvi je bil smučarski skakalec Cene Prevc, ki je uspeh kariere dosegel lani s srebrno medaljo na ekipni tekmi smučarjev skakalcev na zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Za njim je uspešna športna kariera, v kateri je dosegel odlične uvrstitve. Lani je poleg zgodovinskega ekipnega uspeha s poletom, dolgim kar 246 metrov, v Planici dosegel svoj osebni rekord. Je zgled zavzetosti in s svojimi uvrstitvami dokazuje, da se trdo delo in treningi vedno izplačajo.

Mlade je na slovesni podelitvi nagovorila tudi teniška igralka Živa Falkner, članica Teniškega kluba Krka Otočec in prejemnica priznanja Krkin talent leta 2016. Pri štirinajstih je postala evropska prvakinja, pri osemnajstih finalistka odprtega prvenstva Avstralije med mladinkami, zadnji dve leti pa se vzpenja po zahtevni svetovni članski lestvici ženskega tenisa. Med drugim je mladim svetovala: »V tvoji moči je le tisto, na kar sam lahko vplivaš – to pa je, da vsak dan daješ vse od sebe. Pot pa je tista, na kateri se po vseh vzponih in padcih izoblikuješ v svojo najboljšo podobo. Pri tem imajo veliko vlogo družina in prijatelji ter sponzorji, ki te podpirajo. Trener pa je tisti, ki kaže pot, je učitelj, vodja in velika opora.«

Kar štirje Krkini talenti leta 2022

GAŠPER PUREBER, Atletski klub Krka Novo mesto

Gašper se je osredotočil na zahtevno disciplino – mnogoboj. Naslove državnega in pokalnega prvaka osvaja v mnogoboju v dvorani in na prostem, pa tudi v posamičnih disciplinah, kot sta skok v daljino in tek čez ovire. Dosegel je naslov državnega prvaka v višji starostni kategoriji. V letu 2022 je osvojil naslov državnega in pokalnega prvaka Slovenije v več disciplinah kategorij U16 in U18 na prostem in v dvorani. Ima tudi medaljo z mednarodnega tekmovanja in več klubskih rekordov. S svojo vsestranskostjo in kakovostjo pomembno prispeva tudi k izjemnim ekipnim dosežkom. V svoji starostni kategoriji je stalni član slovenske reprezentance v več disciplinah. »Za mnogoboj me je navdušil trener. Najbolj všeč so mi skok v daljino, tek čez ovire in sprinti,« pravi. Je nepopustljiv, marljiv, spoštljiv, prijazen do sotekmovalcev in zmeraj stremi k temu, da bi dosegel postavljene cilje. Najbolj si želi, da bi v mnogoboju v kategoriji U18 dosegel normo za uvrstitev na evropsko prvenstvo, ki bo leta 2024, obenem pa je njegov cilj nekoč nastopiti na olimpijskih igrah.

VID TRAJKOVSKI, Glasbena šola Marjana Kozine Novo mesto, Novomeški simfonični orkester

Vid je učenec 7. razreda trobente pri učitelju Miru Sajetu in od leta 2021 eden od najmlajših članov Novomeškega simfoničnega orkestra. Od leta 2018 je tudi član Orkestra Ave. Redno nastopa na šolskih in javnih prireditvah ter se udeležuje regijskih, državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanj, na katerih dosega prva mesta in prve nagrade. Poleg odličnih uvrstitev na solističnih tekmovanjih je lepe uspehe dosegel tudi kot član Orkestra Ave. V vseh tekmovalnih letih je prejel tudi nagrado Glasbene šole Marjana Kozine Novo mesto kot eden od najboljših učencev. Sam pravi: »Glasba me je zanimala, odkar pomnim. Trenutno se poleg trobente učim tudi klavir.« Je zelo marljiv, kar se kaže v njegovih dosežkih. Svojo glasbeno pot si želi nadaljevati na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter pozneje na Akademiji za glasbo in se profesionalno ukvarjati z glasbo.

ŽAK ERŽEN, Kolesarski klub Adria Mobil Novo mesto

Žak je svojo kolesarsko kariero začel leta 2016 v kategoriji dečki C v Kolesarskem klubu Adria Mobil, za katerega tekmuje še danes. Največ uspehov je dosegel v velodromskem kolesarstvu. Nase je najprej opozoril na mladinskem evropskem prvenstvu v portugalski Anadii, ko je osvojil bronasto medaljo v disciplini na izpadanje. Na svetovnem prvenstvu na velodromu v Tel Avivu je postal svetovni prvak v dirki na izpadanje. Zlati medalji je dodal še bronasto v disciplini na končni cilj. Je eden od najperspektivnejših mladih kolesarjev za velodromske discipline na svetu. Popolnoma je predan svojemu športu, ve, kaj si želi, in s pomočjo trenerjev išče poti za uresničitev ciljev. Žaka krasijo vztrajnost, predanost, nepopustljivost, odločnost in ciljna usmerjenost. V vsakem trenutku je pripravljen pomagati sotekmovalcem, saj se zaveda, da je kolesarjenje ekipni šport. Sam pravi: »Med kolesarjenjem se počutim svobodnega. To je nekaj, kar si želim početi.«

TIJA KASTELIC, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto

Tija igra namizni tenis od drugega razreda osnovne šole. Že zgodaj je dokazala, da je zmožna dobrih rezultatov. Do zdaj je osvojila okoli 120 medalj in pokalov. Na mednarodni ravni je

bila dvakratna skupna zmagovalka pokala Alpe Adria v svoji kategoriji, osvojila je tudi pokale na številnih državnih prvenstvih. Poleg tega je dvakratna skupna zmagovalka tekmovanja namiznoteniške zveze MRNTZ (sklop šestih/sedmih turnirjev v Sloveniji) v svoji kategoriji. Tudi v tej sezoni ji gre odlično, saj je do zdaj osvojila vse tri turnirje. Preteklo sezono je bila najmlajša stalna članica v 1. prvi članski namiznoteniški ligi za ženske. NTK Krka/Dolenjska je v najmočnejši slovenski ženski ligi nastopal po 42 letih. Tija je izjemno zavzeta, ambiciozna, samodisciplinirana in vztrajna. V okviru kluba in v šoli vseskozi sodeluje pri promociji namiznega tenisa mlajšim generacijam. Sama pravi: »Zadnjih pet let treniram vsak dan, med vikendi pa se udeležujem tekmovanj.« V prihodnosti si želi čim več tekmovati. Njen cilj je, da se uvrsti v slovensko reprezentanco.

Prejemniki priznanja

Iz klubov in društev smo prejeli utemeljene prijave z obrazložitvami, ki govorijo o velikem potencialu mlade generacije. Krkina komisija za izbor talenta leta se je zato odločila, da si vsi predlagani zaslužijo priznanja za uspešnost na tekmovanjih, za spodbujanje k sodelovanju, pošteni igri, zdravi tekmovalnosti, spoštovanju in strpnosti ter za dejavno predstavljanje sponzorja.

Prejemniki priznanja so:

1. TIA BAŠA, Kegljaško društvo Krka Novo mesto

2. MATIC DERGANC, Moški rokometni klub Krka

3. JANEZ JEDLOVČNIK, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto

4. PIA KOŠIČEK, TPV Volley Novo mesto

5. NINA MALIĆ, Ženski rokometni klub Krka Novo mesto

6. GAL MEDVED, Moški odbojkarski klub Krka Novo mesto

7. MARKO RETELJ, Teniški klub Krka Otočec

8. ŽAK SMREKAR, Košarkarski klub Krka – Telekom Novo mesto

9. LEJA STRGAR, Kulturno društvo Pihalni orkester Krka

10. ŽIVA TOMAŽIČ, Gimnastično društvo Novo mesto

11. IRA TRONTELJ, Ženski košarkarski klub Krka Novo mesto

12. LEON VIDIC, Golf klub Grad Otočec Novo mesto

13. MANCA VIDIC, Atletski klub Krka Novo mesto

Zahvale zaslužnim predstavnikom klubov, društev in ustanov

Krkino zahvalo za izjemen prispevek k razvoju in delovanju društva, za dolgoletno uspešno, predano in ustvarjalno delo, spodbujanje k sodelovanju, spoštovanju, strpnosti, aktivno vlogo pri predajanju znanja in vrednot mladim ter dejavno predstavljanje sponzorja smo tudi letos podelili mentorjem, trenerjem, učiteljem in pedagogom.

Prejemniki so:

1. TANJA BALANTIČ, Kulturno umetniško društvo Krka

2. ALEKSANDER BRACOVIĆ, Nogometni klub Krka

3. RENATA CUJNIK, Gimnastično društvo Novo mesto

4. JERNEJ JEDLOVČNIK, Namiznoteniški klub Krka Novo mesto

5. SAMO JUG, Moški rokometni klub Krka

6. IGOR PRIMC, Atletski klub Krka Novo mesto

7. MARKO REMS, Košarkarski klub Krka – Telekom Novo mesto

8. JERNEJ ROJC, Moški odbojkarski klub Krka Novo mesto

9. SILVO TURK, Trim klub Krka

Krkina super punca in Krkin super fant 

Med letošnjimi predlogi za nagrajence dva mlada posameznika posebej izstopata zaradi svoje vsestranskosti in osebnih vrednot. To sta:

– ŽIVA TOMAŽIČ iz Gimnastičnega društva Novo mesto in

– GAL MEDVED iz Moškega odbojkarskega kluba Krka Novo mesto.

Uspehe nizata ne le v športu, temveč tudi v šoli in na drugih področjih. Živa in Gal sta delavna, vztrajna in zavzeta mlada športnika, glasbenika, odličnjaka, matematika in prostovoljca. Sta zgled svojim vrstnikom in vedno pripravljena priskočiti na pomoč.

Od leta 2017, ko smo začeli nagrajevati uspešne športnike in kulturnike, je priznanje Krkin talent leta doslej prejelo 21 uspešnih mladih posameznikov iz različnih Krkinih društev, klubov ali ustanov. Podelili smo tudi že 92 Krkinih priznanj za športne in kulturne dosežke ter 28 Krkinih zahval, so še sporočili iz Krkine Službe za odnose z javnostmi.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča