sobota, 18 maja, 2024
DomaSlovenijaV&F: Reševalni pas - predlog gasilca, ki v praksi deluje, rešuje

V&F: Reševalni pas – predlog gasilca, ki v praksi deluje, rešuje

Mineva 10 let od ustanovitve Zavoda Reševalni pas, ki je o pomenu reševanja v prometnih nesrečah na cestah poskrbel za ozaveščanje voznikov, kako pomembne so minute, sekunde. In če morda niste vedeli, kako oz. zakaj je sploh nastal, si preberite.

Pred desetletjem se je skupaj s sodelavci PEŠ prebijal med vozili in interventnim ekipam utiral pot. Ne vročina in ne težka gasilska oprema ga nista ustavili. Ker vozniki niso ustvarili reševalnega pasu, so za pot, ki bi jo sicer prevozili v slabi minuti, potrebovali več kot sedem minut, trije gasilci pa so do nesreče prišli izčrpani. “Ko bi se moralo naše delo šele dobro začeti, smo bili mi že popolnoma izmučeni. To se ne bi smelo zgoditi,” je jasen ustanovitelj Zavoda Reševalni pas, ki se je po incidentu na avtocesti odločil voznike ozavestiti o akciji. Nepravilnosti na naših cestah danes še vedno ostajajo, a reševalni pas je postal akcija uspeha, je ob okrogli obletnici povedal ustanovitelj, gasilec Prostovoljnega gasilskega društva Dolnji Logatec Anže Albreht.

Gre za enega najbolj uporabnih predlogov, ki je vsaj pri večini slovenskih voznikov dosegel svoj namen oz. ozaveščanje in s tem hitrejše ter učinkovitejše reševanje ponesrečenih.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča