V&F: Še en petek in še en protest

0
366

Tudi tokratni petkov večer so središče Ljubljane zavzeli protivladni protestniki. Protest je potekal mirno. Zbralo naj bi se vsaj toliko protestnikov kot pretekli petek, ko jih je bilo po podatkih policije okoli 5500. Nekateri so se množici pridružili tudi na skirojih ali peš. Znova vzklikajo gesla “lopovi” in “svobode ne damo”,opaziti je tudi majice z napisom “kaviar socialisti”.

Protestniki na kolesih so se kljub napovedanemu deževnemu vremenu znova zbrali v več slovenskih mestih, največ v središču Ljubljane. Znova je slišati s kolesarske zvončke in  troblje, vzklikajo “lopovi, lopovi” ter “svobode ne damo”.

Proteste sicer organizira več iniciativ, ki so h kolesarjenju vabile prek družbenih omrežij. Na Facebook skupini Protest z balkonov so opozarjajo, da vlada Janeza Janše pod krinko boja proti novemu koronavirusu uvaja izredne razmere in vsakodnevno krati svoboščine ljudi. Ena za drugo pa da se vrstijo sporne poteze oblasti. Protest so sprva izražali z balkonov, pred mesecem dni pa so se prvič usedli na kolesa.

Dodaten zagon je protestno gibanje dobilo ob razkritjih o domnevno spornih praksah vlade pri nabavah zaščitne opreme, minuli teden pa se je samo v Ljubljani po oceni policije zbralo 5500 ljudi.

Aktivirala se je tudi pobuda Slovenija prebudi se, ki protest vidi kot vseslovensko vstajo naroda. Vedno več članov in podpornikov ima tudi skupina v podporo uslužbencu zavoda za blagovne rezerve Ivanu Galetu, ki je na omenjene prakse in pritiske na zavod javno razkril. Nekateri protestniki tako vladi očitajo netransparentno delovanje, celo korupcijo in krajo davkoplačevalskega denarja.

Dodatno pa je predvsem nevladne organizacije razjezilo nedavno sprejetje novele zakona o ohranjanju narave, ki omejuje nevladne organizacije pri sodelovanju v postopkih pridobivanj dovoljenj. Zato so se danes s kolesi zapeljali tudi do ministrstva za okolje, da bi tam sporočili: “Narave ne damo.”

Četrte je zmotila “aroganca” oblasti in njen “podcenjujoč in neprimeren odnos” do državljanov, medijev in drugih. Slišati je bilo tudi kritike do ministra za zunanje zadeve Anžeta Logarja zaradi spremnega pisma k poročilu o vladavini prava, v katerem je kritičen do pravosodja v Sloveniji, še poroča 24ur.com.

(foto in video: Ja&Sa)

FOTO: MATEJA GAŠPERIN

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj