V&F: Še pred dnevom za dežnike, marele

0
543

Če je letos gozd nekoliko bolj skromen z glivami, pa so v teh dneh dobesedno eksplodirale dežnikarice oz. marele. Marsikdo jih je opazil kar s ceste, spet drugi smo se odpravili na sprehod in bilo je kaj nabrati. Seveda vse z občutkom.

Orjaški dežniki (Macrolepiota procera) so užitne gobe iz rodu Macrolepiota (dežnik). Rastejo med junijem in novembrom v svetlih gozdovih ali na gozdnih tratah. Mlada dežnikarica ima jajčast klobuček, ki se kasneje odpre in dobi kroglasto obliko. Sicer pa velja za eno največjih gob pri nas in lahko zraste do 50 centimetrov v višino, premer klobuka pa imajo odrasli primerki do 30 centimetrov. Ko je zaprta, ima klobuček rdečkaste barve, kasneje ta postane luskast. Na spodnji strani ima več lističev bele barve, v katerih je trosni prah. Stari dežniki imajo robove lističev rjave barve in so pogosto pegasti. Bet, ki je spodnjem delu gomoljasto odebeljen, je pri mladih gobah poln, kasneje pa oleseni in postane votel. Bet je ’okrašen’ tudi z belim obročkom. Ker obstaja več podobnih užitnih vrst dežnikov, ki imajo stari trden premakljiv obroček na betu, ni bojazni, da bi jih zamenjali s strupenimi gobami.

Dežniki so pogojno užitni in jih moramo nujno toplotno obdelati, surovi so namreč škodljivi in lahko povzročijo prebavne motnje. Uživamo samo klobuke, bet pa zavržemo. Meso dežnikarice je belo in blagega okusa. Da izboljšamo okus, ne potrebujemo veliko, včasih je dovolj samo sol, lahko pa dodamo tudi poper, peteršilj, malce česna, morda rožmarin, timijan, origano ali drobnjak. Klobuk dežnikarice je uporaben na več načinov: lahko ga kuhamo v juhi, dušimo, pražimo, celo vlagamo … Za marsikoga pa so marele seveda najboljše, ocvrte.

Sicer pa si je vredno zapomniti, da so gobe začimba in ne hrana, marel ni priporočljivo uživati v kombinaciji s težko prebavljivo hrano, predvsem pa ne z alkoholom.

VIDEO: DAN PRED DEŽNIKI MARELE 😉 IZKORISTITE ŠE TRI URE

VIDEO: DAN PRED DEŽNIKI MARELE 😉 IZKORISTITE ŠE TRI URE

Gepostet von Dolenjskanews am Dienstag, 17. September 2019

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj