V&F: Teden bolj svežega

0
469

Slovenijo bo v ponedeljek dosegla in prešla hladna fronta, ki bo prav za ledene može poskrbela za nekoliko nižje temperature. V soboto je nastalo tudi nekaj nalivov s točo, o čemer smo poročali, danes ledenih zrn ni bilo.

Temperaturni zasuk pričakujemo že jutri. Ciklonsko območje s hladno fronto se iznad Francije pomika proti Sredozemlju in bo jutri vplival tudi na vreme pri nas. Na Severu celine bo še vedno anticiklon, ki skrbi za jasno in nadpovprečno toplo vreme.

Ponoči bo pretežno oblačno, še se bodo pojavljale krajevne padavine, ki bodo bolj pogoste v V krajih. Ob morju pa so možne tudi posamezne nevihte. V večjem delu države bo zjutraj delno oblačno, v Pomurju bo rahlo deževalo. Jutro bo za ta čas zelo toplo. Ob večinoma oblačnem začetku tedna bodo temperature od 12 do 14 stopinj. Še topleje bo ob morju, 16 stopinj, medtem ko bo najmanj v Alpskih dolinah, okoli 9 stopinj.

Kot rečeno bo Slovenijo prešla hladna fronta. Ves dan bodo nastajale krajevne padavine, lokalno lahko tudi močnejši nalivi. Proti večeru bo dež na Primorskem večinoma ponehal, drugod se bodo padavine nadaljevale tudi v noč na torek. Hladen zrak, ki ga bo prinesla fronta bo poskrbel za rahlo ohladitev, saj bodo temperature v večjem delu Slovenije pod 20 stopinj. Najbolj sveže bo na Gorenjskem in Koroškem, kjer bo okoli 15 stopinj, najtopleje pa na Primorskem, kjer bo do 21 stopinj Celzija.

V gorah bo zjutraj ponekod nastala megla. Čez dan bo oblačno, nastajale bodo plohe in nevihte. Meja sneženja bo nad 2400 m nadmorske višine. Pihal bo šibak Jz veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 8, na 2500 m pa okoli 2 st C.

V noči na torek, torej na poscano Zofko, bodo padavine od Zahoda postopoma ponehale. Najkasneje v Prekmurju. Čez dan bo pretežno oblačno, občasno bodo še nastajale plohe in nevihte. Zapihal bo JZ veter. Dnevne temperature bodo okoli 18 st C. Tudi v sredo bo nestanovitno vreme s plohami, nevihtami in jugozahodnikom. Dnevne temperature bodo okoli 20 st C. V četrtek bo spremenljivo oblačno, predvsem na Primorskem in Gorenjskem bodo še rahle padavine, medtem ko se bo na Vzhodu Slovenije delno zjasnilo. Spet bo topleje, čez dan okoli 23 st C.