V&F: ‘Slovenija, moj Balkan’, tokrat na reki Krki

0
7229

Slovenija je lepa, krasna, samo uživati je treba v tej njeni naravni lepoti, se je predati, ne pa jo pokorjevati, spreminjati brez občutka, za lastni profit. Še posebej to velja za vode, ki jih imamo na tem prečudovitem koščku Zemlje res veliko in to nam večji del sveta zavida, mi pa se slednjega bogastva ne zavedamo, ali pač?

Ne razumem in ne vem, kaj počne okoljsko ministrstvo in vse t.i. okoljske službe, agencije, direktorati direktoratov in podobni, da ne opazijo grobih in nedopustnih posegov okolje. Najverjetneje je večina v pisarnah, v naravi so očitno malo. Prav tako mi ni jasno in znano, kako lahko Upravna enota dopušča takšne posege? Izvajalec oz. investitor ima namreč vsa dovoljenja.

Namreč, naša politična oblast, dopušča, da se brez vsakega spoštovanja in svetovanja posega v rečne struge, ki so si poti izoblikovale mnogo pred našim obstojem. Ampak, če je očem lokacija skrita, za slednjo ve malo ljudi, kaj šele pisarniški.

In to se dogaja na dolenjski lepotici, reki Krki, ki je sicer v srednjem in spodnjem toku širša, a je v zgornjem toku bolj deroča in v soteski. In prav v slednjem se dogajajo nedopustni posegi. In to osebe, ki je na političnem in gospodarsko – političnem položaju, ki naj bi neuradno imetje podedovala in si tam želi zgraditi hidroelektrarno. Lepo, ampak brez grobih in nepotrebnih posegov, s spoštovanjem do narave.

Ob branju raznih dopisov oz. dokumentov med lastnikom, pristojnimi državnimi službami za okolje oz. inšpektoratom in tistimi, ki skrbijo za rečno strugo, torej ribiči, je razbrati nekakšno razliko v komunikacije oz. po balkansko ‘tko je jači, taj tlači’.  Številni, ki živite ob potokih, veste, da morate za morebitno črpanje vode iz potočne struge za zalivanje vrta dobiti dovoljenje pristojnih državnih služb.

Lastnik omenjenega objekta in projekta je po naših informacijah oseba, ki je politično angažirana nekoč v eni, zdaj v drugi stranki in je bila pred leti imenovana na vodilno funkcijo pri dobavitelju elektrike. Ampak ne glede na to, je ta oseba očitno zelo sposobna oz. ima atribute, ki lahko pomagajo naši državi, nam davkoplačevalcem. Sposobnosti prej omenjenega so od junija postavili na položaj nadzornika, ki se menda ukvarjajo prav z vodnimi elektrarnami. Ni kaj, veliko uspeha pri delu in seveda spoštovanja.

Ob tem naj zapišem, da ob prihodu na delovišče, ki ni majhno, ni nikjer nobene table, da gre za gradbišče. Lažem, raztegnjena je pvc plahta, klasična, ki prepoveduje obisk, da je obvezna čelada. No, kasneje pa sem pri pregledovanju fotografij le našel tablo, ki je postavljena v brežino, do koder nepooblaščene osebe nimajo dostopa in približno 30 metrov oz. začetka gradbišča. Opazili jo boste lahko samo z druge strani reke Krke.

In ko sem bil tam, so delavci še vedno delali. Pripeljani s srebrnim kombijem znamke Mercedes, kranjskih registrskih tablic, neuradno naj bi dela izvajalo podjetje z Gorenjske. Na kombiju prav tako ni bilo nobenega loga, da gre za vozilo nekakšnega podjetja. Očitno družinsko vozilo. Ko pa sem začel s snemanjem so se delavci kmalu napokali v kombi in odšli. Morda, ker je bila že pozna ura, ali pa kaj drugega. Zanimivo cca. 3 minute po njihovem odhodu se je pripeljal črn BMW oz. mladenič, ki je sprva opazoval naravo, kasneje pa mene. Tukaj po tej cesti se namreč dve vozili ne morata srečati. Kakšno naključje, kajne? Ko grem do svojega vozila in pozdravim mladeniča, mi slednji ni odzdravil. Pa čeprav sva bila sama v tej nekoč čudoviti soteski Krke in tokrat najverjetneje brez postrvi. Očitno je za nekakšno drugačno varnost poskrbljeno.

A žal premalo za varnost in spoštovanje narave. ‘Slovenija, moj Balkan’

Poleg novejših fotografij smo dodali še nekaj starejših, ko se v reki Krki, kljub opozorilom, izvajala nedopustna dela kot so: prečrpavanje mulja oz. usedlin, uničevanje naravnega jeza (predrti jez), iztekanje cementnega mleka, zasuta reka, kalna voda…

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj