V&F: Solze vinske trte, menda zdravilne za oči

V&F: Solze vinske trte, menda zdravilne za oči

-
0 472

Ste morda v zadnjih dneh opazili na svežem, obrezanem lesu vinske trte kapljanje bistre, prozorne, vodi podobne tekočine? Solze vinske trte imajo tudi zdravilen učinek, ki so ga naši predniki s pridom izkoriščali.

Tega zanimivega in nenavadnega pojava sicer ne zasledimo med zimo, ko opravimo zimski rez trte. Solzenje je pojav, ki nastane ob določenih pogojih, kjer igrajo ključno vlogo okoljske razmere, predvsem dovolj visoka temperatura zraka in tal. Ravno takšni pogoji pa so v zadnjih dneh tudi na Dolenjskem.

In prav takrat, ko vinsko trto režemo, opazimo posebnost, ki ji rečemo solzenje, jok trte, ponekod pa celo krvavenje. Izraz sega daleč nazaj, v čas Rimskega imperija, ko so temu pojavu rekli-solze trt. Rastna doba vinske trte je od aprila in do konca oktobra, ko je trta v polni bujnosti in rodnosti. Spomladi, ko temperature čez dan dosegajo med 8 in 12 stopinj, se začno po trti pretakati sokovi. Pojav solzenja trte se pojavi, ko se na globini njenih korenin temperatura zemlje poveča na vsaj 7 stopinj, takrat se v koreninah poveča ksilemski tlak, kar požene tekočino proti zgornjemu delu trte in glede na to, kako smo trto porezali, se pojavi solzenje, kapljanje ksilemske tekočine skozi rane.

Pozimi, ko se temperatura zemlje zmanjša na 0 stopinj se koncentracija sladkorjev občutno poveča, rastlina s tlakom potiska skozi rane zračne mehurčke, ki so čez zimo nastali. Ko pride do postopnega segrevanja ozračja in podlage, se začne tekočino postopoma taliti, zračni mehurčki pa se velikokrat ne raztopijo nazaj vanjo, kar pa lahko pripelje tudi do težkih poškodb rastline.

Sok, ki spomladi izteka iz obrezane trte, pa so naši predniki nekoč uporabljali za vnete in bolne oči. Poskusite morda tudi sami.

Rez vinske trte naj bo vedno takšna, pri kateri trto čim manj poškodujemo in pazimo, da je površina rezi čim manjša. Poskusimo se izogniti rezanju starejšega, večletnega lesa saj s tem naredimo veliko rano. Da se izognemu vdoru škodljivih organizmov, rano takoj po rezi zaščitimo s cepilno smolo. Na takšen način bo solzenje spomladi manjše. Hkrati pa se opaža, da je na trtah, ki so bile porezane že pozno jeseni solzenje manjše, kot na tistih, ki so bile obrezane pozno pozimi.

Prav zato strokovnjaki vedno bolj svetujejo rez vinske trte takoj, ko odvrže liste, da se reže čim bolj pravokotno na rast lesa in, da se reže prav vsako leto.

(vir: www.klubgaia.com/Vrtnarski-nasveti/Clanki)