nedelja, 28 aprila, 2024
DomaSlovenijaV&F: Spet v nemilosti narave. Nalivi, toča, veter

V&F: Spet v nemilosti narave. Nalivi, toča, veter

Žal se uresničuje najslabši od napovedanih izračunov razvoja vremena. Na zahodu Slovenije imajo že ves dan velike težave zaradi nalivov, vetra, udarov strel. V poznih oz. v večernih urah je nevihtna linija dosegla tudi osrednjo Slovenijo in se pomaknila proti vzhodu. Nove padavine pa so prinesle tudi nove težave na območjih, ki jih je vremenska ujma prizadela v začetku meseca.

Z juga je padavinski pas dosegel tudi JV Slovenijo in se združil z nevihtno linijo, ki je že ves dan vztrajala nad zahodno polovico Slovenijo. Okoli 21. ure so opozorilne količine dežja padla na območju Zasavja in Velenja, kjer se je padavinsko območje dobesedno ustavilo nad tem delom Slovenije. Uro kasneje so se razmere umirile, a še vedno velika količina padavin pomeni nevarnost hudourniških voda in hitro naraščanje manjših rek. Okoli 23. ure je nevihtna celica nastala nad Belo krajino in hitro potovala proti Dolenjski. Poleg močnega vetra, nalivov, razelektritev, je ponekod ‘odvrgla’ tudi nekaj manjših ledenih zrn.

Nekaj po 19. uri je nevihta z nalivi dosegla tudi prestolnico. Voda je zalila več kleti, cest in podvozov, pozorno pa spremljajo tudi naraščajočo Gradaščico, ki je poplavila tudi ob zadnji ujmi. Prometno-informacijski center opozarja, da so zaradi zalitih podvozov zaprte Dunajska, Celovška in Drenikova cesta.

S Primorske poročajo o težavah. Nevihta z nalivom je zalila nekaj ulic na Obali. Z Goriške in vipavsko – ajdovskega konca pa poročajo o neurjih z nalivi, silovitim vetrom in večjo točo. (Ob 15.10h)  V zadnje pol ure je na merilnem mestu v Kopru padlo še 45 litrov dežja na kvadratni meter, skupaj danes že 163 litrov. Nekatere ceste na Obali so poplavljene in tudi neprevozne.

Nevihtna linija sega od Cresa prek osrednje Slovenije do krajev severno od Celovca. Ob njej se pojavljajo močni nalivi in sunki vetra. Med 16.30 in 17.00 je v Žireh padlo 26 mm padavin, pol ure prej na Zelenici 27 in v Zgornji Radovni 24 mm dežja.

V naslednjih urah se bo nevihtna linija pomikala proti vzhodu. Zaradi visokih temperatur bodo v vzhodni Sloveniji možna krajevna neurja s točo. Vreme se bo prehodno umirilo v drugi polovici noči.

Od torka zjutraj do srede zjutraj (24 ur) lahko krajevno pade še od 60 do 90 mm dežja. Tudi v sredo bo občasno še deževalo, nevihte bodo možne le v južni Sloveniji.

(razmere v Kopru/Erika)

Na Obali je padlo že skoraj 70 litrov dežja na kvadratni meter. Na Goriškem skoraj 40 litrov. Veter ponekod v sunkih dosega hitrost do 80 km/h. Nevihtni pasovi, ki z intenzivnimi padavinami sežejo vse do severne Slovenije, se bodo v naslednjih urah pojavljali tudi v osrednji in vzhodni Sloveniji.

Erika nam je poslala fotografije iz Kopra.

Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča