V&F: Lovec okreva, medveda bodo odstrelili

0
2338

Torkov spopad z medvedom na Gorjancih se je za poškodovanega lovca Tomaž končal srečno. Zakaj? Predstavljajte si, da se soočite z zverino, ki tehta okoli 80 kg in ima v rokah 10 ostrih nožev oz. krempljev in še gobec z ostrimi zobmi?

54-letnega Tomaža so v novomeški bolnišnici operirali in počuti se dobro. Zbrali smo nekaj podrobnosti o dogodku. Tomaž je bil s svojim kolegom Dubravkom v večernih urah v gozdu na Gorjancih. Med seboj pa sta bila oddaljena približno dva kilometra. Tomaž se je od glavne ceste, ki vodi do Trdinovega Vrha, odpravil peš do preže pri krmišču. Ta je od ceste oddaljena približno pol kilometra. Po poti, približno 150 metrov pred prežo, pa je lovca s strani presenetil medved in začel se je boj za preživetje. Medved je z gobcem zagrizel v Tomaževo nogo. Lovec se je z drugo nogo branil in žival brcal, prav tako je zveri udrihal s kopitom puške. To je zver tudi pregnalo. Tomaž je pri sebi imel puško, ne pa pištole, s katero bi se zagotovo lažje ubranil.

Na prizorišču je še vedno veliko dlak medveda, ki mu jih je v boju izpulil Tomaž, prav tako tudi krvi, ki jo je ob ranah izgubil lovec. Kosmatinec je potem pobegnil, Tomaž pa se je sam zvlekel do vozila in poklical Dubrovka, ki je prihitel na pomoč. Na kraju dogodka so bili kmalu tudi lovci iz sosednje lovske družine. Prihiteli so reševalci Nujne medicinske pomoči ZD Novo mesto.

Kot sta nam povedala kolega napadenega Tomaža, Dubravko in Pavel, medveda poznajo in ga spremljajo približno že dva meseca. Gre za žival težko okoli 80 kilogramov, ki ga na območju njihove družine videvajo že dva meseca. Gre za medveda starega okoli 3-4 leta. Sicer pa so na omenjenem območju najmanj štirje medvedi. Tudi starejši in večji, stari 7-8 let in težki okoli 150 kilogramov. To je prvi napad medveda na človeka na omenjenem območju. Naša sogovornika še pravita, da je imel Tomaž srečo, da ga medved ni napadel za hrbtom, saj bi se potem dogodek končal precej bolj žalostno.

Seveda medveda zdaj iščejo in opozarjajo ljubitelje narave naj bodo previdni. Navzlic dogodku, danes na Gorjancih ni manjkalo pohodnikov in gorskih kolesarjev. Člani lovske družine so nam odstopili tudi fotografije medveda, ki so ga zabeležili na krmišču, v neposredni bližini spopada.

Interventna skupina, ki si je ogledala območje Gorjancev, kjer je medved napadel lovca, bo zaprosila za izredni odstrel zveri.