V&F: Surova moč narave. Kolpa zalila objekte, strela zanetila požar, intervencije

0
1379

Še naprej se soočamo s skrajnimi vremenskimi razmerami. Obilno deževje je povzročilo visoko naraščanje rek in potokov, plazenje zemlje. Zelo obilne padavine so že v četrtek in danes dosegle tudi zgornji tok reke Kolpe. Na območju Osilnice je od včeraj do danes zvečer padlo kar 323 litrov dežja na kvadratni meter! In v Poljanski dolini ob Kolpi bo še deževalo oz. bodo padavine ponehale šele v soboto čez dan oz. proti večeru. Gasilci in ostale pristojne službe so imeli veliko dela.

Hermina Šmalcelj Kure nam je odstopila fotografije in videe današnje surove moči Kolpe. Spremljajte radarsko sliko padavin (ARSO) na povezavi TUKAJ.

Zaradi obilnih padavin se je reka Kolpa spremenila v hudourniško reko in prestopila bregove in pričela poplavljati. Voda je poplavila dva stanovanjska, en gostinski in dva gospodarska objekta. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Radenci, Rodine, Učakovci-Vukovci in Vinica so s protipoplavnimi večami zaščitili objekte. Med naseljem Kot pri Kolpi in Sodevci ter med naseljema Vinica in Učakovci je popolna zapora ceste zaradi poplavljenega cestišča. Obvoz je urejen. Dežurni delavci cestnega podjetja so postavili ustrezno prometno signalizacijo.

V popoldanskih in večernih urah je reka Kolpa prestopila bregove in pričela poplavljati na območju med Prelesjem in Vinico. Gasilci PGD Stari trg ob Kolpi, Prelesje, Radenci, Rodine, Zilje, Učakovci-Vukovci, Sinji Vrh, Tanča Gora, Vinica, Dragatuš in Črnomelj so s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte in prečrpavali vodo iz poplavljenih objektov. Narasla Kolpa je zalila 10 stanovanjskih, 2 gostinska in 3 gospodarske objekte. Med naseljem Kot pri Kolpi in Sodevci ter med naseljema Vinica in Učakovci je popolna zapora ceste zaradi poplavljenega cestišča. Obvoz je urejen.

Ob 21.26 je del občine Metlika zajelo močno deževje in močan veter. Narasla voda reke Kolpe je poplavila območje kampov Krasinec in Podzemelj, kjer je poplavila počitniške prikolice in osebni avtomobil. Intervenirali so gasilci PGD Krasinec, Podzemelj in Metlika. Podrti drevesi sta ovirali promet na cestah Metlika-Drašiči in Metlika-Novo mesto. Odstranil ju je dežurni delavec cestnega podjetja Črnomelj.

Ob 6.30 je močno deževje z vetrom zajelo občino Črnomelj. Meteorna voda je poplavila dva proizvodna in pet stanovanjskih objektov. Gasilci PGD Črnomelj, Rodine, Dobliče in Dragatuš so na dveh stanovanjskih in dveh večstanovanjskih objektih zaščitili ostrešje s PVC folijo, dva objekta zaščitili s protipoplavnimi vrečami in iz poplavljenih objektov izčrpali vodo ter očistili nekaj meteornih jaškov. Zaradi udara strele je prišlo do požara ostrešja stanovanjskega objekta v Črnomlju. Gasilci so razkrili del ostrešja, pogasili požar in prekrili ostrešje s kritino. Dežurni delavci cestnega podjetja so odstranili štiri podrta drevesa, ki so ovirala promet, poroča novomeški Regijski center za obveščanje.

(foto in video: Hermina Šmalcelj Kure/DolenjskaNews)