V&F: Težave zaradi vremena

0
1413

Nad Slovenijo je nastalo več močnih neviht oz. neurja, ki so povzročila težave tudi na Dolenjskem in v Posavju:

22. 6. 2019 ob 13.21 je v Šentlovrencu v občini Trebnje meteorna voda zalila župnišče. Gasilci PGD Šentlovrenc so vodo izčrpali.

22. 6. 2019 ob 13.29 je v Trebnjem, ulica Stari trg, meteorna voda zalila stanovanjski objekt. Gasilci PGD Trebnje so vodo izčrpali iz objekta.

22. 6. 2019  ob 13.30 so gasilci PGD Velika Loka posredovali v Igleniku in Veliki Loki, kjer so na več objektih pokrili razkrite strehe.

22. 6. 2019  ob 13.38 je v Rojah pri Čatežu in Škovcu, občina Trebnje, neurje poškodovalo ostrešja na več stanovanjskih in gospodarskih objektih. Prišlo je tudi do več udorov zemlje na ceste. Gasilci PGD Trebanjski Vrh, Šentlovrenc, Čatež pod Zaplazom in Trebnje so sanirali poškodovane strehe na petih objektih in očistili ceste.

22. 6. 2019 ob 14.00 je na relaciji Mala Loka-Čatež podrto drevje zaprlo cesto. Gasilci PGD Velika Loka in Občine so drevje razžagali in odstranili. Delavci CGP Novo mesto so očistili cesto.

22. 6. 2019 ob 14.00 sta kletne prostore zapora na Dobu v občini Šentrupert, zalila voda in blato. Gasilci PGD Šentrupert so izčrpali vodo in odstranili nanose blata ter očistili prostore.

22. 6. 2019  ob 14.16 je v kraju Rakovnik pri Šentrupertu naplavljeno drevje zagozdilo most pod cesto. Zaradi tega je grozilo poplavljanje ceste. Gasilci PGD Mirna so drevje odstranili.

22. 6. 2019  ob 14.21 je meteorna voda zalila cesto Zabukovje—Trstenik v občini Mirna. Gasilci PGD Zabukovje so prečrpali okoli 35 kubičnih metrov vode ter očistili prepustne cevi.

22. 6. 2019 ob 15.15 so gasilci PGD Globodol v kraju Globodol, občina Mirna Peč, odstranili mlaj, kateri se je zaradi močnega vetra podrl na dovoz stanovanjske hiše.

22. 6. 2019 ob 15.20 je zaradi močnega naliva spodnji del Mokronoga zalila meteorna voda. Skozi kanalizacijske jaške je vdrla voda v nekaj objektov. Posredovali so gasilci PGD Mokronog. Kleti, garaže in cesto so čistili tudi prebivalci sami.

22. 6. 2019 ob 15.40 je v kraju Dolenje Jesenice, občina Šentrupert, meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Sveti Rok so iz prostorov izčrpali okoli 35 kubičnih metrov vode.

22. 6. 2019  ob 16.30 so v kraju Prelesje v občini Šentrupert gasilci PGD Mirna in Šentrupert očistili jaške okrog poslovnega objekta in s tem omogočili odtok meteorne vode.

22. 6. 2019 ob 17.43 so v kraju Mala Loka v občini Trebnje gasilci PGD Velika Loka in Šentlovrenc odstranili poškodovano kritino z gospodarskega objekta.

Ob 13.44 je občine Sevnica, Krško in Brežice zajelo močno neurje v katerem je bilo razkritih in poplavljenih več objektov, podrtih dreves na cestišče in poplavljenih cest. Posredovali so cestna in komunalna podjetja ter gasilska društva, ki so sanirali in odstranili posledice neurja.

Zahodno Slovenijo je že dopoldne zajel nevihtni sistem, ki ga spremljajo predvsem lokalno močnejši nalivi. Okoli 10. ure je več nevihtnih celic z nalivi in drobno točo nastalo tudi v severni Sloveniji. O težavah poročajo s Koroške, kjer je meteorna voda zalila več prostorov, sprožili so se zemeljski plazovi.

Neurja s silovitimi nalivi so se dopoldne razbesnela tudi v občinah Kamnik, Lukovica, Dol pri Ljubljani, Trzin, Domžale in Ivančna Gorica. Malo pred 13. uro je nastala močnejša nevihta v okolici Trebnjega. Uroš nam je poslal fotografije nevihte nad Ivančno Gorico, Brigita pa poplavljeno cesto Zbure – Mokronog.

VIDEO: Poplavljena cesta v Zburah / Brigita

VIDEO: Poplavljena cesta v Zburah / Brigita

Gepostet von Dolenjskanews am Samstag, 22. Juni 2019

Med Žužemberkom in Velenjem je nastala močna nevihtna linija, ki se je počasi pomikala proti severovzhodu. Nevihtno dogajanje se bo v prihodnjih urah še stopnjevalo. Pričakuje se močne sunke vetra in nalive z lokalno debelejšo točo. Agencija RS za okolje je za vso državo izdala oranžno opozorilo, Geološki zavod pa obvešča pred povečano verjetnostjo pojavljanja zemeljskih plazov.

Popoldne in zvečer se bo nevihtno dogajanje še stopnjevalo. Nevihte se bodo povezovale v večje sisteme, ki se bodo pomikali od jugozahoda proti severovzhodu. Ker bo ozračje zelo nestabilno, bo na voljo ogromno energije za nastanek močnejših neviht, ki jih bo predvidoma največ v vzhodni polovici Slovenije. Pričakujemo lahko večje število udarov strel, sunke vetra in nalive z lokalno debelejšo točo.

V soboto bo spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, ki bodo pogostejše sredi dneva in popoldne. Ob morju bo oblačnosti in padavin manj. Najvišje dnevne temperature bodo od 21 od 27, na Goriškem in ob morju okoli 29 °C.

V nedeljo bodo predvsem sredi dneva in popoldne še pogoste krajevne padavine, tudi nevihte. Ponekod bo prehodno zapihal severovzhodnik, na Primorskem burja. V ponedeljek in torek bo sončno in spet vroče. Predvsem v ponedeljek bo na Primorskem še pihala burja. (ARSO)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj