V&F: Udrihanje narave, ni še konec

0
1110

Kombinacije hladne fronte nad Alpami, ciklona nad toplim morjem in južni veter, je poskrbelo za nevaren razvoj vremena. Takšno neurje z viharnim vetrom, ki je včeraj prešlo obalo zahodno Istre, je na srečo dokaj redko. Še močnejše neurje je 4. julija 1965 divjalo čez del južne Slovenije. Po ocenah je hitrost vetra dosegla 100-150 km/h, so zapisali na ARSO.

Neurje je v ponedeljek prizadelo 25 občin po Sloveniji, in sicer: Ajdovščino, Ankaran, Črnomelj, Divačo, Domžale, Hrpelje-Kozino, Ilirsko Bistrico, Izolo, Kočevje, Komendo, Koper, Laško, Ljubljano, Mokronog-Trebelno, Piran, Pivko, Prevalje, Rogatec, Sevnico, Sežano, Slovensko Bistrico, Šmarješke Toplice, Tišino, Velenje in Zagorje ob Savi.

Vetrolom

3. 8. 2020 ob 20.36 se je na cesto Mokronog—Gorenje Laknice, občina Mokronog-Trebelno, podrlo drevo in oviralo promet. Odstranil ga je dežurni delavec cestnega podjetja.

4. 8. 2020 ob 4.33 je na cesti Črnomelj—Dolenjske Toplice, pri naselju Črmošnjice, občina Semič, podrto drevo oviralo promet. Dežurni delavec cestnega podjetja je drevo razžagal in odstranil.

4. 8. 2020 ob 4.49 je na cesti pri naselju Hudeje, občina Trebnje, podrto drevo oviralo promet. Odstranil ga je dežurni delavec Komunale Trebnje.

Poplave meteorne vode

3. 8. 2020 ob 20.50 je bila v Dragatušu, občina Črnomelj, poplavljena klet stanovanjske hiše. Gasilci PGD Dragatuš so izčrpali okoli 1000 litrov vode.

V večini primerov je šlo za podrto drevje, poškodovana ostrešja objektov ter druge infrastrukture. V dveh primerih je zagorelo zaradi udara strele. Sprožila sta se dva zemeljska plazova. Meteorna voda je poplavila oziroma ogrožala nekaj objektov in poplavila eno cestišče. Na terenu so posredovali gasilci iz 30 gasilskih enot, in sicer štirih poklicnih in 26 prostovoljnih gasilskih enot, ter službe cestnih podjetij.

Na samo pri nas, tudi na Hrvaškem se je popoldne razbesnelo hudo neurje. Najhuje je bilo v Umagu, kjer je veter ruval drevesa in prevračal smetnjake. Sunki so dosegali okoli 150 kilometrov na uro, materialna škoda je velika. O silovitem vetru, podrtih drevesih in poplavljenih cestah poročajo tudi iz Novigrada, Poreča in Vrsarja. Območje Duge Rese in Karlovca pa so zajele nevihte s točo, ki je povzročila veliko škode na objektih, avtomobilih in vrtninah.

Krajevna neurja bodo možna tudi danes čez dan, sicer pa bo danes spremenljivo oblačno, so napovedali na Arsu. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 13 do 19, ob morju okoli 21 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 27 stopinj Celzija.

Gregor nam je poslal posnetke včerajšnjega besnenja narav v Umagu.

VIDEO: Huda ura v Umagu (Gregor M.)

Gepostet von Dolenjskanews am Montag, 3. August 2020

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj