V&F: V Metliki 4.500 gasilk in gasilcev ob praznovanju 150 let

0
2147

Metlika, zibelka slovenskega gasilstva, je pripravila svečano slovesnost ob 150 let delovanja gasilstva v Sloveniji. Na imenitni paradi se je zbralo kar 4.500 gasilk in gasilcev iz vseh slovenskih pokrajinskih regij, ki so tako pripravili veličastni ešalon za številne obiskovalce. Poleg gasilcev so bili na prireditvi tudi predstavniki Civilne zaščite, pa vodniki reševalnih psov, posebna enota gasilcev in drugi. Slavnostni govornik je bil Marjan Šarec, predsednik vlade R Slovenije.

Po podatkih Gasilske zveze Slovenije ta krovna gasilska organizacija združuje več kot 162.000 prostovoljnih gasilcev, ki so organizirani v 1341 društev, povezanih v 120 gasilskih zvez, združenih v 17 gasilskih regij, in približno 700 poklicnih gasilcev, ki delujejo v 13 poklicnih gasilskih enotah.

Gasilci za začetek organiziranega delovanja na Slovenskem štejejo 19. september 1869, ko so v Metliki na pobudo graščaka Josipa Savinška ustanovili prvo prostovoljno gasilsko društvo na Slovenskem oz. t. i. požarno brambo. Tej so leta 1870 sledile ustanovitve prostovoljnih gasilskih društev v Laškem, Ljubljani in na Ptuju.

Hkrati s 150-letnico Prostovoljnega gasilskega društva Metlika in 150-letnico organiziranega gasilstva na Slovenskem gasilci letos obeležujejo še 70. obletnico ustanovitve Gasilske zveze Slovenije in 50-letnico Slovenskega gasilskega muzeja dr. Branka Božiča v Metliki.

Muzej so poimenovali po dolgoletnem predsedniku Gasilske zveze Slovenije in zgodovinarju Branku Božiču. Ta je poučeval zgodovino na Pedagoški akademiji v Ljubljani, proučeval je tudi zgodovino gasilstva na Slovenskem in bil pobudnik ter soustanovitelj omenjenega muzeja.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj