V&F: Vremensko besnenje nad Dolenjsko

2
4113

Nekaj minut pred 15. uro se je nad Dolenjsko razbesnelo pravo ‘monsunsko’ deževje, z močnimi nevihtami, nalivi, strelami in točo. Številne ceste so bile poplavljene, veter je podrl nekaj dreves, spet so se sprožili zemeljski plazovi. Ponekod je padala tudi toča. Strela je zanetila požar kozolca na Lešnici. V slabe pol ure je na območju novega mesta padlo več kot 20 litrov dežja na kvadratni meter.

Plazenje zemlje je zaprlo nekatere ceste, prekrilo njive itd. In še enkrat več se je izkazalo, kako so ljudje na kmetih oz. vaseh nesebični in pripravljeni pomagati. Tudi cesto do mojega domovanja je zasul plaz, ki pa je bila ob hitrem posredovanju domačinov spet prevozna. Zato, Slavko Pene, iskrena hvala, pa čeprav gre za občinsko cesto, ki jo že več kot dvajset let občina še potipala ni, kaj da bi jo kakorkoli vzdrževala.

POROČILO NOVOMEŠKEGA REGIJSKEGA CENTRA ZA OBVEŠČANJE:

21. 7. 2018 ob 14.49 je na Straški cesti v Novem mestu močan veter podrl drevo na cesto. Dežurni delavec Cestnega podjetja Novo mesto je drevo razžagal in odstranil.

21. 7. 2018 ob 15.11 je na cesti Gumberk—Ratež, občina Novo mesto, drevo oviralo promet. Dežurni delavec Cestnega podjetja Novo mesto je drevo razžagal in odstranil.

21. 7. 2018 ob 15.17 je v naselju Šmarje, občina Šentjernej, močan veter ponovno razkril streho stanovanjske hiše, ki je bila pokrita s folijo zaradi posledice požara. Gasilci PGD Šentjernej so folijo ponovno namestili in jo dodatno pritrdili.

21. 7. 2018 ob 17.19 je na cesti Prečna—Mirna Peč, močan veter podrl večje drevo.  Gasilci PGD Prečna so razžagali in odstranili drevo.

Požari v objektih

21. 7. 2018 ob 14.59 je v naselju Lešnica v Novem mestu zaradi strele zagorel kozolec. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so požar na objektu pogasili.

Poplave, poplave meteorne vode

21. 7. 2018 ob 15.00 je na Mušičevi ulici v Novem mestu meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so posesali in očistili kletne prostore objekta.

21. 7. 2018 ob 15.22 je v naselju Gumberk v Novem mestu meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilca GRC Novo mesto sta izčrpala in izsesala vodo iz prostorov.

21. 7. 2018 ob 16.24 je na Kočevarjevi ulici v Novem mestu, zaradi zamašenih jaškov, meteorna voda poplavila cesto. Gasilci GRC Novo mesto so očistili jašek.

Plazovi, plazovi, udori, zdrsi, podori zemljin in kamnin

21. 7. 2018 ob 15.38 je v Soteski, občina Dolenjske Toplice, zaradi neurja sprožil plaz zemlje na cesto. Gasilca PGD Soteska in Dolenjske Toplice so očistili cesto,  delavec cestnega podjetja je postavil signalizacijo.

Hvala vsem bralkam in bralcem, ki ste nam odstopili fotografije in video posnetke.

 

 

2 KOMENTARJI

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj