sobota, 18 maja, 2024
DomaVremeV&F: Vremensko udrihanje z nalivi, silovitim vetrom in točo

V&F: Vremensko udrihanje z nalivi, silovitim vetrom in točo

13. julij si bomo zapomnili po pravem vremenskem razdejanju v Sloveniji. Neurja so v zgodnjih jutranjih urah pustošila v severni polovici Slovenije, kjer je nevihtni piš, slednji je presegel 100 km/h ruval drevesa, razkrival strehe in povzročil veliko škodo.

V zgodnjih popoldanskih urah pa je Slovenijo prehajala tudi hladna fronta in prav tako se je izoblikovalo več nevihtnih linij. Tokrat brez silovitega vetra, pač pa z močnimi nalivi, udari strel in točo, ki je bila ponekod velika kot breskev. Toča je klestila na območju Mirne na Dolenjskem in v Krškem. Ponekod je padlo več kot 50 litrov dežja na kvadratni meter. V večernih urah se je pod nevihtno celico znašlo območje med Ljubljano in Dobom, kjer se je nebo dobesedno odprlo.

Marko nam je poslal posnetke iz Krškega.

Nalivi so povsem poplavili dolenjsko avtocesto, tako da so na določenih odsekih uslužbenci DARS-a zaprli počasni pas. Burno vremensko dogajanje je povzročilo veliko škodo na objektih, vozilih, toča pa je ponekod povsem oklestila pridelek. Številne pristojne službe, predvsem pa gasilci so na terenu in odpravljajo posledice naravne ujme. Vremensko besnenje se bo umirilo v poznih večernih urah.

Po podatkih Geološkega zavoda Slovenije bo v četrtek zaradi napovedanih povečanih padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov predvsem v severnem delu Slovenije. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočjih. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine ter na površinsko zastajanje vode.

Toča na Mirni (Dejan).

(foto: Jožica, Dejan, Petra, Krešimir, Žan, Jasmina)

Prejšnji članek
Naslednji članek
Podobni članki

Najbolj popularno

Umrl je Robert Erjavec

Pri vremenu brez sprememb

Usodna prometna nesreča